Μία καλησπέρα απ’ την Ε.Α.Κ.Ο – (Ενωτική Αυτόνομη Κίνηση Οδοντιατρικής)

Για αρχή συγχαρητήρια για την εισαγωγή σου στο πανεπιστήμιο και την οδοντιατρική σχολή! Σίγουρα μετά την προσπάθεια που έκανες θα είσαι  ενθουσιασμένος και θα ανυπομονείς να αρχίσεις να ζεις όμορφα τη νέα περίοδο της ζωής σου! Η σχολή μας σύντομα θα διαπιστώσεις ότι έχει αρκετά προβλήματα και πως θα σου απορροφά αρκετό χρόνο και ενέργεια απ’ το 1ο κιόλας έτος. Φυσικά και όμως παρά τα όποια εμπόδια που θα συναντήσεις, η φοιτητική ζωή μπορεί να είναι πολύ δημιουργική και γεμάτη. Πολύ αργότερα θα διαπιστώσεις ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα βγαίνοντας κάποια στιγμή απ’ τη σχολή είναι να έχουν μείνει ατσαλάκωτα τα όνειρα και το ηθικό σου και το πιο σημαντικό να έχεις διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά σου.

…Και εξηγούμαι: Στο μάθημα της έκθεσης όλοι μας μάθαμε να παπαγαλίζουμε πως το πανεπιστήμιο είναι μικρογραφία της κοινωνίας που ζούμε. Η οικονομική κατάσταση της χώρας μας ειδικά σήμερα(βλ. νέα μέτρα, νέοι φόροι, ΔΝΤ και επιτήρηση, περικοπές μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων κλπ) και η αδιαφορία των κυβερνόντων εδώ και πολλά χρόνια για την παιδεία έχουν ως αποτέλεσμα η σχολή μας να υποχρηματοδοτείται σε σχέση με τις ανάγκες τις δικές της αλλά και τις δικές μας. Παράλληλα διακρίνουμε τα εξής σημεία ως αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης αλλά και πιο γενικά:

1)      Την έλλειψη υποδομών και αναλώσιμων(προϊόντων απαραίτητων για την άσκηση μας και την περάτωση της απαιτούμενης δουλειάς στα εργαστήρια και τις κλινικές που ξεκινούν μετά το 2ο μισό του 3ου έτους).

2)      Το απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα που οδηγεί μεγάλο αριθμό φοιτητών    της σχολής στην αδιαφορία για τα προβλήματα της σχολής και την πολιτική.

3)      Την έλλειψη σοβαρής οργάνωσης και διοίκησης της σχολής και

4)      Το σύστημα εκπροσώπησης των φοιτητών μέσω της δραστηριοποίησης και της μεσολάβησης των κομματικών παρατάξεων (με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν και τις ευκαιρίες που δημιουργούν για ορισμένους απ’ τους συνδικαλιστές τους) που τα κόμματα έχουν δυστυχώς φροντίσει να ριζώσει βαθιά στα πανεπιστήμια και την εκπαίδευση.

Εξαιτίας των παραπάνω θα συναντήσεις αρκετά πρακτικά προβλήματα (π.χ. έλλειψη έδρας στις κλινικές για να δουλέψεις, έλλειψη εργαλείων και απαραίτητων προϊόντων όπως γάντια, γάζες, υλικών σε εργαστήρια κλπ) και το χειρότερο, ίσως να σε κάνει να δεις ανταγωνιστικά το συμφοιτητή και συνάδελφό σου(ιδίως στα έτη των κλινικών με το μειωμένο αριθμό εδρών που επιτρέπουν σε όλους να δουλεύουν).

Η παραπάνω περιγραφή δεν είναι υπερβολή κομπλεξικών αντιδραστικών στοιχείων, αλλά η πραγματικότητα που ο ίδιος θα συναντήσεις κάποια στιγμή. Γι’ αυτό πριν αποφασίσεις αν θες να δραστηριοποιηθείς και να είσαι ενεργό μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας, σκέψου σοβαρά παρά ίσως την απειρία σου πόσο αξίζει να χρωματιστείς και το δρόμο που θα επιλέξεις να εκφράσεις τις ανησυχίες και να εκτονώσεις τη δημιουργικότητα σου.

Η Ε.Α.Κ.Ο είναι ένας ανοιχτός χώρος που αυτό που θέλει είναι να εμποδίσει τη δημιουργία κομματικών ‘’φυτωρίων’’ και μέσα απ’ τη δράση των μελών της να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της σχολής, να προωθήσει την ελεύθερη σκέψη, έκφραση και βούληση, να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη μες στη σχολή για τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας και να καλλιεργήσει την αλληλεγγύη για όσους πλήττει σοβαρά η κρίση της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος που απαξιώνεται στα μάτια των πολιτών. Θέλουμε το πανεπιστήμιο να αποτελεί χώρο ολοκληρωμένης και ανθρώπινης εκπαίδευσης καθώς και δημιουργικής συνδιαλλαγής και δράσης με τους συμφοιτητές μας και όχι χώρο στείρας κομματικοποίησης που μπροστά σε όσα συμβαίνουν αυτό που έχει να προτείνει είναι η απάθεια και η φτηνή διασκέδαση και αντί να γεννά συνειδήσεις αντικατοπτρίζει και διαιωνίζει τη μιζέρια και την κατάντια του κομματικού συστήματος, των διεφθαρμένων πολιτικών και της αδιαφορίας της εποχής μας.

Μην απογοητεύεσαι, διέξοδοι υπάρχουν αρκετοί όπως θα διαπιστώσεις και υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι χώροι που δραστηριοποιούνται στα πανεπιστήμια και στο Α.Π.Θ.!

Ελπίζουμε να σε προβληματίσαμε χωρίς να κουράσουμε! Καλή σταδιοδρομία και αρχή στη νέα σου ζωή!

ΥΓ : Στη σχολή από πέρυσι δραστηριοποιούνται οι ανεξάρτητες από παρατάξεις και σχήματα της σχολής, κινηματογραφική ομάδα (που προβάλλει κάθε εβδομάδα 1 ταινία) και η ομάδα φωτογραφίας οι οποίες είναι ανοιχτές και που με τη νέα χρονιά αναμένεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους!

~ από eakodent στο 14 Σεπτεμβρίου, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: