Αναλογία ΔΕΠ – Φοιτητών στην Οδοντιατρική ΑΠΘ

Με αφορμή το παρακάτω άρθρο,

http://www.gurforum.org/2010/11/15/%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD/

το οποίο αναφέρεται στην αναλογία Μελών ΔΕΠ (τακτικοί καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές, λέκτορες) προς τον πληθυσμό φοιτητών στη χώρα μας και σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθούμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για την Οδοντιατρική ΑΠΘ.

Η σχολή μας σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από τον Πρόεδρο, έχει 81 μέλη ΔΕΠ. Υπολογίζουμε επίσης ότι υπάρχουν και περί τους 720 ενεργούς φοιτητές, 120 σε κάθε ένα από τα 5 έτη συν το πτυχίο. Γεγονός που σημαίνει:

81 ÷ 720 = 0,1125 ή αλλιώς περίπου, 1 μέλος ΔΕΠ για 720 ÷ 81 = για 8,8 φοιτητές.

Δηλαδή 1 μέλος ΔΕΠ για 9 φοιτητές θεωρητικά. Απ’ τη μία παραπονούμαστε γιατί δεν έχουμε μέλη ΔΕΠ, φοιτητές και προεδρεία της σχολής και δικαίως μέχρι ένα σημείο, αν σκεφθεί κανείς ότι η Οδοντιατρική Αθήνας έχει 120 μέλη ΔΕΠ για ίδιο αριθμό φοιτητών.
Όμως, η αναλογία σήμερα στα περισσότερα εργαστήρια ή κλινικές είναι περίπου 1 ΔΕΠ προς 20 φοιτητές.
Ξεπερνάμε το καθαρά μαθηματικό σκεπτικό και την αναλογία του 1 προς 9,  και στην καθημερινή πράξη αυτή μετατρέπεται στο 1 προς 20 ή και 1 προς 40 μερικές φορές…! Που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι, 1 έως 3 μέλη ΔΕΠ ουσιαστικά που απουσιάζουν, ή έχουν άλλου είδους εργασία σημαντικότερη(!) και είναι επιφορτισμένα με αυτήν, ή είναι σε άδεια, ή στην έρευνα, ή απλά απουσιάζουν από την εκπαιδευτική διαδικασία?

ΣΗΜ. Γνωρίζουμε ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία συμμετέχουν και Ε.Τ.Ε.Π – διδάκτορες – μεταπτυχιακοί και δεν ακυρώνουμε τη σημασία τους. Εδώ όμως εξετάζουμε την πλευρά του ΔΕΠ.

 

Advertisements

~ από eakodent στο Νοέμβριος 20, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: