Απολογισμός – Προϋπολογισμός Οδοντιατρικής ΑΠΘ


Συνεδρίαση Επιτροπής Οικονομικού Προγραμματισμού

Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου συνεδρίασε η επιτροπή οικονομικού προγραμματισμού της σχολής. Θέμα συζήτησης ήταν ο οικονομικός απολογισμός της χρονιάς που μας πέρασε αλλά και ο οικονομικός Προϋπολογισμός για τη χρονιά που έρχεται. Όσον αφορά τη χρονιά που έφτασε, παρότι η σχολή είχε ελλείψεις και μικρή χρηματοδότηση, εξάντλησε όλους τους πόρους-έσοδα που είχε μέσα στο 2010. Λεφτά δηλαδή για τη νέα χρονιά δεν περισούουν ουσιαστικά παρά μόνο γύρω στις 3.000 ευρώ. Ενδεικτικά να αναφέρουμε κάποια νούμερα σχετικά με  τα έσοδα της σχολής:

 • 15.000 ευρώ είχε η σχολή απο χορηγίες, όπως η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Colgate κ.α.
 • Τα έσοδα από τα νοσήλια και τα δίδακτρα του Μεταπτυχιακού ήταν περί τις 100.000 ευρώ.
 • Τα έσοδα από τα νοσήλια του προπτυχιακού ( τα 5 + 5 ευρώ – Τα 5ευρα ηταν να μπουν για να μην πληρωνει ο φοιτητής αναλώσιμα…! ) που εφαρμόζονται από το Σεπτέβριο ως σήμερα, ανέρχονται στις 15.000 ευρώ…

Όσονα αφορά τον προϋπολογισμό του 2011, αναμένεται ένα έλλειμα της τάξης των 200.000 (!) ευρώ, μιας και στα μέχρι τώρα έξοδα της σχολής, αναμένεται να μπει και η οργάνωση του full mouth στο οποίο θα μπει το σημερινό πρώτο έτος σε 4 χρόνια, να γίνει καλύτερη οργάνωση του Μανδαλιδείου και να δοθούν περισσότερα χρήματα στη συντήρηση. Ένα Μανδαλίδειο που δεν χρησιμοποιείται και δεν παραχωρείται στους φοιτητές για εκδηλώσεις…(?) Όπως συζητήθηκε, θέλει η σχολή να φτιάξει ένα αμφιθέατρο (μαζί και τις 2 διπλανές αίθουσες σεμιναρίων) που να μπορεί να το νοικιάζει και και να το παραχωρεί για εκδηλώσεις άλλων φορέων (βλέπε δια βίου μάθηση), ώστε αυτό να επιφέρει έσοδα. Ουσιαστικά να «πουλάμε» ένα δικό μας προϊόν, το οποίο όμως να μην χρησιμοποιούμε…?

Από τα νοσήλεια του προπτυχιακού, μέσα στο 2011 αναμένονται περί τις 40.000 ευρώ… Πενιχρό ποσό για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες σε οδοντιατρικά αναλώσιμα του προπτυχιακού επιπέδου φοίτησης όπως έχουν δηλώσει ακόμα και καθηγητές.

Στο τέλος, ο κ.Αντωνιάδης πρότεινε να ψηφιστεί και να περάσει στη Γενική Συνέλευση Τμήματος πρόταση, σύμφωνα με την οποία, το 40% των εσόδων του μεταπτυχιακού να πηγαίνει στο προπτυχιακό. Ο κ. Κωνσταντινίδης όμως, εξέφρασε έντονα την αντίθεση του, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί το προπτυχιακό να ζει εις βάρος του μεπτυχιακού και πως θα καταψηφίσει στη Γενική Συνέλευση, την πρόταση αυτή και θα προσπαθήσει να επηρεάσει και άλλον κόσμο προς αυτήν την κατέυθυνση!

Όλοι γνωρίζουμε πως το μεταπτυχιακό της σχολής μας, είναι αυτό που κινεί και συμβάλει στην όποια έρευνα γίνεται στη σχολή και παράγει ένα επιστημονικό-ερευνητικό έργο μέσω του οποίου «προβάλεται» η σχολή στη διεθνή οδοντιατρική κοινότητα, καθώς επίσης είναι το κομμάτι που αντιμετωπίζει «βαριά» περιστατικά, ανακουφίζοντας αρκετό κόσμο και καλόν είναι να υπάρχει ένα «δυνατό» μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη σχολή μας. Δε γίνεται όμως να κοιτάμε να εξωραΐσουμε το ρετιρέ και να αφήνουμε τα θεμέλια σαθρά! Δε γίνεται να ζητάμε ένα ισχυρό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, τη στιγμή που το προπτυχιακό νοσεί. Νοσεί και έχει ανάγκη άμεσα, από οικονομική στήριξη!

Εν τέλει, μήπως στα πλαίσια αυτού του ελλείματος που παρσουσιάζεται από πλευράς προεδρίας, προετοιμάζεται το έδαφος  για μια γενναία αύξηση των νοσηλείων του προπτυχιακού; Μια αναπροσαρμογή στα πρότυπα του τιμολογίου της Οδοντοατρικής Αθήνας, όπου  30 ευρώ έχει η απονεύρωση μονόριζου, 55 το πολύριζο! 20 η ανασύσταση με ρητίνη. Πιο συγκεκριμένα δείτε ΕΔΩ. Μήπως το επιχείρημα , «δε γίνεται αλλιώς» ξαναπέσει στο τραπέζι, όπως τον περασμένο Μάιο και τεθεί το δίλημμα στους φοιτητές «ή αναπροσαρμόζουμε ή κλείνουμε την Οδοντιατρική λόγω αδυναμίας να λειτουργήσει» κατά το περίφημο «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»;

~ από eakodent στο 19 Δεκεμβρίου, 2010.

2 Σχόλια to “Απολογισμός – Προϋπολογισμός Οδοντιατρικής ΑΠΘ”

 1. Εμεις βουλιάζουμε και δεν αλλάζουμε δεν τίθεται θεμα επιλογής. Το προπτυχιακό είναι σε απαίσιο επίπεδο για το full mouth ας μην το συζητήσουμε , πόσο μάλλον για αυτους που χειρίζονται τα οικονομικά της σχολής μας. Η σχολή μας δεν ειναι τίποτα αλλο παρα μια μικρογραφία της Ελλάδας -γεμάτη ελλείμματα-δεν ξέρει απο που να κόψει και απο που να αναζητήσει λεφτά.Το χειρότερο ειναι πως για κάθε 1 που προσπαθει να κάνει κάτι καλό για την σχολή υπάρχουν άλλοι 2 που φέρουν αντίσταση. Πάντως ένα ειναι σίγουρο, τα «γάντια» μας εμεις θα τα αγοράζουμε παλι.

 2. @ Annie

  Νομίζω πως αυτό είναι το κυρίως πρόβλημα στη σχολή. Το ότι κανείς σχεδόν δεν πιστεύει ότι μπορεί να αλλάξει κάτι.

  Άλλοι γιατί έτσι τους συμφέρει, άλλοι γιατί δεν μπορούν και είναι απαισιόδοξοι. Και μιλάω και για καθηγητές και για φοιτητές. Ο ωχαδερφισμός είναι το κυρίαρχο πρόβλημα, το οποίο ξεπερνά σε μέγεθος τα συμφέροντα αυτών που ΔΕΝ θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, και αυτό ακριβώς το στοιχείο πιστεύω πως πρέπει βασικά να εκλείψει.

  Δε θέλω να είναι η σχολή μου μια μικρογραφία της Ελλάδας γιατί αυτή τη στιγμή και όχι μόνο, αλλά τα τελευταία χρόνια, έχουμε μπροστά μας μια Ελλάδα που μας γεμίζει κυρίως πίκρα. Αλλά ακόμα και μέσα σ αυτή τη χώρα, υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν κοινωνίες διαφορετικές, οργανωμένες, με αξιοκρατία και με όραμα. Έτσι θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάποια στιγμή και η κοινωνία της Οδοντιατρικής. Να σταματήσουν οι 2 να φέρνουν αντίσταση στον 1 είτε επειδή έτσι τους βολεύει είτε επειδή είναι αρνητιστές, δεν έχουν να προτείνουν κάτι και απλά τους αρέσει να σπαν @@. Αλλά αυτό προϋποθέτει κατάλληλη νοοτροπία. Και η νοοτροπία, διαμορφώνεται σε κάθε κοινωνία, από τους εκάστοτε παράγοντες της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: