Υπό κατάληψη η πρυτανεία του ΑΠΘ από πρωτοβουλία φοιτητών!

Σε κατάληψη της πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχώρησαν από το πρωί φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για την αυτόνομη ομάδα «Πρωτοβουλία φοιτητών» από το ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ, η οποία κατέλαβε το κτίριο διοίκησης από το πρωί, όπου έχει αναρτήσει πανό.

Η κατάληψη θα διαρκέσει δύο μέρες, ενώ αυτή την ώρα υπάρχει ανοιχτή συνέλευση στο χώρο της πρυτανείας.

Ακολουθεί το κείμενο της Πρωτοβουλίας :

~γιατί όλα είναι κλεμμένα, γιατί όλα μας ανήκουν~

Ο προσχηματικός διάλογος για την παιδεία τελείωσε. Το να περάσει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο – μέ το δόγμα του σοκ – είναι θέμα ημερών.

Θέμα ημερών δηλαδή, πιθανόν από βδομάδα, το αργότερο μέσα στην εξεταστική (πολύ βολικό!), είναι η κατάλυση του θεσμού του πανεπιστημίου ως κοινωνική παροχή. Επιγραμματικά, το υπουργείο προωθεί:

Σύνδεση της παιδείας με την τοπική επιχειρηματικότητα, αποποίηση της κρατικής ευθύνης για τη μέριμνα (σίτιση, στέγαση, έρευνα), λογοδότηση σε εγκάθετα συμβούλια και managers.

Εντατικοποίηση των σπουδών, πιθανότατη επιβολή διδάκτρων και μετατροπή των πτυχίων σε ευέλικτη συλλογή πιστωτικών μονάδων, διαιώνιση του ανταγωνιστικού κανιβαλισμού μεταξύ των φοιτητών.

Αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου από προσχηματικό “ανεξάρτητο χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής γνώσης” σε χώρο παραγωγής επισφαλών υπηκόων, ενταγμένων στον κύκλο παραγωγής και κατανάλωσης.

Η εμπορευματοποίηση της Παιδείας είναι μια απ’ τις πτυχές του κοινωνικού πολέμου που βιώνουμε: Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα αφαιμαγμένα νοσοκομεία, η μείωση μισθών και συντάξεων, η γενικευμένη ακρίβεια σε αγαθά, υπηρεσίες και μεταφορές, η διόγκωση της ελαστικής και μαύρης εργασίας, ο οδοστρωτήρας των τραπεζών, και τόσες άλλες επιθέσεις μέσα στην καθημερινή καπιταλιστική ζούγκλα.

Το Πανεπιστήμιο προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις επιταγές των αφεντικών και τους όρους του νεοφιλελεύθερου κανιβαλισμού τινάζει από πάνω του ό,τι περιττό: τον κοινωνικό του χαρακτήρα. Σαν θεμελιώδες μέρος της καθημερινής παραγωγής στοχεύει, να δημιουργήσει ανθρώπους-προϊόντα.

Όμως μόνοι μας δεν είμαστε τίποτα. Εμείς οι φοιτητές/τριες είμαστε ταυτόχρονα, εργαζόμενες, μαθήτριες, άνεργοι, μολυσμένες, γιατροί και άρρωστοι, καταπιεσμένοι και εκπαιδευόμενοι καταπιεστές, και αναλαμβάνουμε την ευθύνη της εποχής μας να φέρει την επόμενη κοινωνία. Και οφείλουμε – γιατί μπορούμε, γιατί δεν μπορεί να πάει άλλο – να σταθούμε στο πλευρό κάθε μίας και κάθε ενός που αγωνίζεται συλλογικά και αδιαμεσολάβητα για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση.

Αυτό το σχέδιό διάλυσης της κοινωνίας δεν θα περάσει στις μέρες μας.

Εδώ και τώρα πρέπει να βάλουμε το όριο, εδώ είναι και η ευκαιρία.

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τους καναπέδες μας: το φάντασμα της γενικευμένης απεργίας και ανυπακοής. Ανυπακοή σε όσους ξεπουλάνε τις ζωές μας: πρυτάνεις, έμμισθους συνδικαλιστές, γνωμοδοτικά συμβούλια, δικαστήρια, μπάτσους, αφεντικά, ρουφιάνους και φασίστες.

Με συνελεύσεις, με αδιάλειπτη αυτό-οργανωμένη επικοινωνία, με δυναμική παρουσία στο δρόμο, με καταλήψεις και απεργίες διαρκείας, με νέες ιδέες και δράσεις παντού, να πάμε εκεί που δε μας περιμένουν.

Παιδεία-εργασία-υγεία-μεταφορές-διατροφή-σχέσεις: οι ζωές μας δεν είναι για πούλημα.

Για την αλληλεγγύη δίχως έδαφος.

Για μια ελευθεριακή κοινωνική εκπαίδευση.

Για μια εξισωτική κοινωνία αμοιβαιότητας.

Να απαιτήσουμε τον κλεμμένο πλούτο και το χρόνο μας.

Αν δεν μοιραστούμε τους αγώνες θα μοιραστούμε τις ήττες.

Κατάληψη πρυτανείας από πρωτοβουλία φοιτητών / τριών

Α.Π.Θ, Πα.Μακ, Τ.Ε.Ι

Advertisements

~ από kyan στο Ιανουαρίου 13, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: