Γ.Σ Τμήματος – Συμπεράσματα και Προτάσεις για τις επόμενες συζητήσεις περί νοσηλίων!

Στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης ο στόχος, αν και προσωρινά, επετεύχθη! Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε για το 2011 δεν προβλέπει καμία μεταβολή στην υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά την τιμή του νοσηλίου. Το κόστος της νοσηλείας λοιπόν για τους ασθενείς, παραμένει στα 5€(της διάγνωσης) + 5€(ανά ιατρική πράξη) μέχρι το Μάρτιο που μας κοινοποιήθηκε ότι θα συζητηθούν τα οικονομικά της σχολής προκειμένου να εκτιμήσουμε την πορεία της και αν χρειαστεί, να επαναφέρουμε το θέμα των αυξήσεων.

Χάρη στην ενημέρωση (παραπληροφόρηση την είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος της σχολής, κ. Αντωνιάδης σε συζήτηση που είχε προηγηθεί με φοιτητές), την άμεση επικοινωνία και κινητοποίηση των φοιτητών μετά την ανακοίνωση απ’ τη σχολή του φουσκωμένου τιμολογίου με τις αυξημένες τιμές ανάλογα με την ιατρική πράξη, αλλά κυρίως χάρη στη μαζική προσέλευσή στη Συνέλευση(150 φοιτητές περίπου), δεν πέρασε καμία αύξηση και ουσιαστικά η διαδικασία για την αποδοχή τους πήρε αναβολή 2 μηνών. Χωρίς την παρουσία μας στο μπλε αμφιθέατρο είναι πολύ πιθανό να είχε ψηφιστεί ο περίφημος Β’/αναπτυξιακός προϋπολογισμός που προέβλεπε τις εν λόγω αυξήσεις είτε κάποια άλλη πρόταση όπως αυτή που διατύπωσε ο κ. Αθανασίου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και η οποία προέβλεπε εφαρμογή του προϋπολογισμού της συντήρησης/Α’ προς το παρόν και έγκριση της πρότασης Β’ το Μάρτιο σε περίπτωση που η σχολή θα βρίσκεται σε οικονομικά δυσχερή θέση. Η πρόταση αυτή που πολύ περίτεχνα φρόντισε να παρουσιάσει ο κ. Αθανασίου, ψηφίστηκε απ’ τα περισσότερα μέλη ΔΕΠ και ουσιαστικά αποτελούσε το τέλειο πάτημα για να δρομολογηθεί η εφαρμογή του Β’ σχεδίου το Μάρτη, μη αφήνοντάς μας εναλλακτικές και περιθώρια επιλογής.

Νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι το θέμα δε θεωρείται λήξαν απ’ την περασμένη Τρίτη. Γνωρίζουμε πως θα υπάρξει σύντομα συνέχεια και πως θα χρειαστεί ξανά η αντί-Δράση μας. Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ήταν την επόμενη φορά να υπάρξει μια πιο συντονισμένη και πιο δυναμική διεκδίκηση από μέρους μας ορισμένων αιτημάτων. Αν αφήσουμε κατά μέρους το ηθικό σκέλος του ζητήματος του νοσηλίου (που δε συνάδει με το Δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και της Υγείας δεδομένου και του νοσηλευτικού χαρακτήρα της Οδοντιατρικής) και το δούμε ρεαλιστικά, διαπιστώνουμε ότι το ίδιο ως μέτρο (που ως τώρα μας έχει επιβαρύνει με έξοδα και γραφειοκρατία, χωρίς τα έσοδά του να χρησιμοποιούνται για την αγορά αναλωσίμων) μας εγκλωβίζει στην αγωνία και την επαναλαμβανόμενη προσπάθεια για διατήρησή των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, προσιτά στους ασθενείς.
Την περασμένη Τρίτη απ’ τους φοιτητές όλων σχεδόν των παρατάξεων μοιράστηκαν έντυπα με συγκεκριμένες θέσεις και ακούστηκαν προτάσεις που αφορούσαν τη χρηματοδότηση της σχολής πέρα απ’ τα νοσήλια. Επομένως την επόμενη φορά που θα επανέλθει το συγκεκριμένο θέμα στη Γ.Σ τμήματος ίσως πρέπει συνειδητοποιημένοι, έξω από σκοπιμότητες και ΟΛΟΙ μαζί, ‘’συνδικαλιάρηδες’’ και ΜΗ κυρίως, να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των νοσηλίων και να ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ τα εξής:

• Απαιτούμε οικονομοτεχνική μελέτη για τη λειτουργία του full mouth! (σύμφωνα με τη κ. Χελβατσόγλου έχει γίνει, αλλά ποτέ δεν την έχουμε δει…)

• Απαιτούμε άμεση συνεργασία της σχολής με οδοντοτεχνικά εργαστήρια!

• Απαιτούμε κεντρική οικονομική διαχείριση της κρατικής εισφοράς!!

• Απαιτούμε άμεση εισφορά από τα μέλη δεπ απευθείας στη σχολή!

ΥΓ1: Η εισφορά χρημάτων δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κάποιου είδους φιλανθρωπία ή ηθική υποχρέωση που έχουν τα μέλη δεπ απέναντι στη Σχολή ώστε να βγει απ’ την κρίση. Απλούστατα, μιας και εκτός από καθηγητές διατηρούν ιδιωτικά οδοντιατρεία (και έχουν 2 εισοδήματα), και αφού δεν καταβάλλουν βάσει νόμου το 15% των εσόδων απ’ τα ιατρεία τους στο ΑΠΘ, θεωρούμε δίκαιο και αναγκαίο να συνδράμουν απευθείας προς την Οδοντιατρική. Ώστε να σταματήσουν να επιβαρύνονται κάθε τόσο επιπλέον οι φοιτητές.

ΥΓ2: Εκτός απ’ τις παραπάνω, ακούστηκαν αρκετές ακόμα αξιόλογες προτάσεις από διαφορετικούς χώρους. Καλό θα ήταν να διεκδικηθούν από κοινού αν θέλουμε να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα απ’ την όλη ιστορία

ΥΓ3: Αμαρτία να πιάνουν κάποιοι τον Καραγκιόζη στο στόμα τους, γιατί τρίζουν τα κόκκαλα του Σπαθάρη!

Advertisements

~ από kyan στο Ιανουαρίου 21, 2011.

2 Σχόλια to “Γ.Σ Τμήματος – Συμπεράσματα και Προτάσεις για τις επόμενες συζητήσεις περί νοσηλίων!”

  1. […] [πηγή: eakodent.wordpress.com] […]

  2. Μονο εμενα μου φανηκε, ή ο Αθανασιου χρησιμοποιουσε την τακτικη «Διαιρει και Βασιλευε»? και συγκεκριμενα: In politics and sociology, divide and rule (derived from Latin divide et impera) (also known as divide and conquer) is a combination of political, military and economic strategy of gaining and maintaining power by breaking up larger concentrations of power into chunks that individually have less power than the one implementing the strategy.
    καλη τακτικη, αλλα ξεπερασμενη ΚΑΙ αυτη.
    επισης, μονο εμενα μου φανηκε παλι, ή ο προεδρος απανταει μονο σε ο,τι τον συμφερει? γτ δν απαντησε στο οτι συμφωνησαν την τμηματος εντος εξεταστικης? να κανω παραλληλισμο με τη βουλη ή οχι ακομα? ……

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: