Πλαίσιο Ε.Α.Κ.Ο. | Γενική Συνέλευση Φοιτητών (3η Εξ’ Αναβολής) | 16-5-2011

Διανύσαμε μια χρονιά που μετά βίας έγινε μια Γενική Συνέλευση Φοιτητών και αυτή, κατόπιν συλλογής υπογραφών. Ακόμα και αυτή όμως, αρχικά δεν αναγνωρίστηκε από τις κομματικές παρατάξεις. Καθημερινά προβλήματα της σχολής ( σχετικά με κλινικές , εργαστήρια, μαθήματα ) που θα μπορούσαν να λυθούν με μια απλή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των φοιτητών, δε λύθηκαν λόγω αδράνειας και πάλι των παρατάξεων.

Λόγω των παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι έχει καταντήσει ο σύλλογος φοιτητών ένα φάντασμα, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του φοιτητή. Ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας, ορίζεται από το ισχύον απαρχαιωμένο καταστατικό του συλλόγου. Θεωρούμε αναγκαίο λοιπόν, ο σύλλογος να μπει σε μια διαδικασία συζήτησης και τροποποίησης του, ώστε να αλλάξει η συγκεκριμένη κατάσταση. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα τα πράγματα.

Όσο αναφορά πιο συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν καθαρά τους φοιτητές, προτείνουμε :

1)Οι συνθήκες υγιεινής στο β’ υπόγειο δεν πληρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Πολλοί συμφοιτητές μας έχουν βρει ποντίκια, ζωντανά είτε νεκρά, στο διάδρομο με τα ντουλαπάκια και σε χώρους όπου «φυλάσσονται» τα υλικά που χρησιμοποιούμε στους ασθενείς μας. Για ποιες συνθήκες υγιεινής μιλάμε σε ένα ίδρυμα που προσφέρει υποτίθεται υπηρεσίες υγείας; Προτείνουμε πλήρη απολύμανση του χώρου του β’ υπογείου και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.

2)Όσο αναφορά την καθυστέρηση παραλαβής των συγγραμμάτων, πρέπει να σταλεί έγγραφο στον ΕΥΔΟΞΟ από πλευράς διοίκησης της σχολής, ώστε να γίνει άμεσα η διανομή τους πριν την εξεταστική, απαιτώντας να έρθουν τα συγγράμματα και διασφαλίζοντας το γεγονός αυτό (ήδη δεν διανέμεται η κινητή 4ου έτους, η ακτινολογία 3ου  και όχι μόνο).

3)Ακόμα και μετά την ισχύ του νοσηλίου εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή έλλειψη αναλωσίμων και υλικών τόσο σε κλινικές όσο και σε αργαστήρια. Για παράδειγμα στο τρίτο έτος καθυστερεί δραματικά η εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών λόγω έλλειψης κώνων γουταπέρκας και αμαλγάματος, μια κατάσταση που υπάρχει και στις κλινικές του 4ου και 5ου έτους. Προτείνουμε άμεσες ενέργειες από πλευράς διοίκησης για παραγγελίες αναλωσίμων.

4)Εργαστηριακοί οδηγοί και σημειώσεις μαθημάτων μέχρι τώρα δεν έχουν μοιραστεί στους φοιτητές (πχ κινητή 3ου έτους). Είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς 200 σελίδες σημειώσεις στην οθόνη του υπολογιστή, όπως προτείνουν τα μέλη ΔΕΠ, όπως επίσης δεν είναι σωστό να επιβαρύνεται ο φοιτητής με τέτοιου είδους έξοδα με το πρόσχημα της κρίσης στο πλαίσιο της «δωρεάν παιδείας». Καλό είναι να υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή αλλά προτείνουμε λοιπόν οι οδηγοί αυτοί να τυπώνονται τουλάχιστον και να μοιράζονται σε όλους τους φοιτητές.

5)Αναφορικά με τις έδρες των κλινικών και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων , διαπιστώνουμε ότι παρά τις υποσχέσεις  της διοίκησης  για τακτικούς ελέγχους , εξακολουθούν να μη λειτουργούν σωστά. Απαιτούμε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να γίνει επιτέλους σωστή συντήρηση εδρών και εξοπλισμού.

6)Η αλλαγή των τμημάτων από 4 σε 3 φέτος, έκανε εντελώς δυσλειτουργική την κατάσταση ειδικά στο 4ο έτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έλλειψη εδρών, οπότε και αναγκαστικά οι φοιτητές έδιωχναν τους ασθενείς τους. Για να αποφευχθεί αυτό, από του χρόνου, προτείνουμε την επιστροφή στα 4 τμήματα, τουλάχιστον στο 3ο και 4ο έτος.

7)Το κυλικείο της σχολής λειτουργεί με σύμβαση με συγκεκριμένο τιμολόγιο. Έχουμε διαπιστώσει ότι γίνονται συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων  που έχουν συμφωνηθεί και τα περισσότερα είναι πλέον πολύ ακριβά. Προτείνουμε άμεσο έλεγχο από μεριάς διοίκησης και κατάργηση ή μη ανανέωση της σύμβασης σε περίπτωση μη τήρησής της.

8 )Στη Γ.Σ. Τμήματος του Ιανουαρίου αποτρέψαμε όλοι μαζί, σαν σύλλογος φοιτητών, την αύξηση του νοσηλίου που εφαρμόζεται από φέτος με τιμή στα 5€. Με το πρόσχημα της υποχρηματοδότησης παρουσιάστηκε ως η λύση στην οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή. Στους 8 μήνες εφαρμογής του μέτρου, δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως.. Ζητάμε ενημέρωση από πλευράς προεδρίας όσο αναφορά το αποθεματικό των νοσηλίων και το που καταλήγουν αυτά τα χρήματα. Βάσει ποιων κονδυλίων βάφτηκε ξανά η σχολή μέσα σε δύο χρόνια, τη στιγμή που ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν καθόλου χρήματα;

9)Η ενημέρωση που έχουμε ως τώρα για την εξωτερική αξιολόγηση είναι ότι η επιτροπή θα συγκροτείται από Έλληνες υπηκόους του εξωτερικού . Η επιτροπή αυτή έχει ζητήσει να συναντηθεί με 50 φοιτητές της σχολής για να ακούσει την άποψη τους στα πλαίσια της διαδικασίας . Η διοίκηση της σχολής κάνει μια προσπάθεια, τον τελευταίο καιρό, εξωραϊσμού αυτής (βλέπε βάψιμο), ώστε να παρουσιάσει στην επιτροπή ένα πρόσκαιρα ιδανικό πρόσωπο., φοβούμενη την επικείμενη υποχρηματόδοτηση που προκύπτει από το νόμο της αξιολόγησης (ν.3374/2005). Δεδομένης της παρούσας υπολειτουργίας της σχολής, ένα τέτοιος νόμος, μόνο άδικος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, εφόσον, ουσιαστικά αναγκαζόμαστε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, προσπαθώντας να παρουσιάσουμε μια κατάσταση που δεν υπάρχει.  Αυτό είναι απόρροια του θεσμού της αξιολόγησης που προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων που δεν πληρούν τους όρους που θέτουν αυτές οι επιτροπές.

Επειδή η επιτροπή όμως πρόκειται να επισκεφθεί τη σχολή τον Ιούνιο, όταν κλινικές και εργαστήρια θα έχουν κλείσει, εν τω μέσω μάλιστα εξεταστικής, και η γνώμη 50 φοιτητών  δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική  της κατάστασης, προτείνουμε η διαδικασία να μην πραγματοποιηθεί, μιας και το ίδρυμα δεν πρόκειται επωφεληθεί από τη διαδικασία σε καμία περίπτωση, αλλά κινδυνεύει σοβαρά να υποβαθμιστεί…

Όσον αφορά τώρα τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου φοιτητών:

Με την εισβολή των κομμάτων (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ) στη διοίκηση, το πανεπιστήμιο φαίνεται ότι δεν μπορεί να βρει το δρόμο τους. Οι οποιεσδήποτε ενέργειες τους αποσκοπούν στη συγκέντρωση ψήφων της ΝΔ, τους ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αδιαφορώντας για τα προβλήματα και τις ανησυχίες των νέων σπουδαστών. Φυλακίζουν τα ελεύθερα μυαλά των φοιτητών, αποχαυνώνοντας τους με μπουζούκια, κεράσματα, sos και αρκετή προπαγάνδα.

Θεωρώντας ότι η ουσία του συνδικαλισμού, ο οποίος συνιστά το μοναδικό οργανωμένο δημοκρατικά θεσμοθετημένο τρόπο έκφρασης του φοιτητή, έχει παραγκωνιστεί από πελατειακές και ψηφοθηρικές μεθόδους χυδαιότητας, καλούμε τους σκεπτόμενου συναδέλφους να προβληματιστούν και να αντιδράσουν.

Προτείνουμε λοιπόν:

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΡΩΤΟΕΤΩΝ

  • Οι εγγραφές των Α’ ετών να γίνονται σε συγκεκριμένη αίθουσα και ημερομηνίες, οι οποίες θα καθορίζονται σαφώς από την κεντρική γραμματεία της Οδοντιατρικής Σχολής. Οι φοιτητές θα καλούνται από τη σχολή και θα παρουσιάζονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σύμφωνα με το νόμο στην εν λόγω αίθουσα και θα εγγράφονται από τα όργανα του πανεπιστημίου που είναι νομικώς αρμόδιοι ( δημόσιοι υπάλληλοι – γραμματείες ). Εκεί οι φοιτητές θα πληροφορούνται και για τα λοιπά διαδικαστικά θέματα που τους αφορούν ( όπως π.χ. το πότε και σε ποια επιμέρους εργαστήρια θα πρέπει να εγγραφούν). Κανένας άλλος φορέας δε θα εμπλέκεται στην εγγραφή των πρωτοετών, όπως οι συνδικαλιστές των κομματικών παρατάξεων.

Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι κομματικές παρατάξεις  τις μέρες των εγγραφών οργανώνουν ένα απολιτίκ και ντροπιαστικό για τους ίδιους κυνηγητό φοιτητών με σκοπό ποια παράταξη θα γράψει και θα «φακελώσει» τους περισσότερους. Αναλώνονται σε μια ανούσια και ανελέητη ψηφοθηρία που μόνο αρνητικά συνεισφέρει στο πανεπιστήμιο αφού το μόνο πράγμα που προσφέρουν οι συνδικαλιστές είναι να δείχνουν στους πρωτοετείς πώς να γράφουν το όνομα τους.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΑΦΙΣΕΣ –ΤΑΜΠΛΟ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ            

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Ο χώρος της σχολής όπου θα υπάρχουν ανακοινώσεις να είναι το Α υπόγειο. Σε  αυτούς τους χώρους σε συνεργασία με τη σχολή, θα αναδημιουργηθεί χώρος των ανακοινώσεων που θα αφορά το κάθε έτος ξεχωριστά και οι ανακοινώσεις των επιτροπών θα αναρτώνται στους αντίστοιχους χώρους. Έτσι και θα εξυπηρετούνται οι φοιτητές και θα αντιμετωπιστεί το θέμα της αφισορρύπανσης.

Στο χώρο των ανακοινώσεων και των τραπεζιών θα υπάρξει ισοκατανομή των χώρων ανάμεσε σε οργανώσεις συνδικαλιστικές και μη. Άλλωστε σύμφωνα με το καταστατικό όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα στην έκφραση. Θα μπορεί, η όποια ομάδα θέλει να αποκτήσει χώρο και φωνή είτε θέλει να συμμετάσχει στις εκλογές είτε επιθυμεί να έχει άλλη δραστηριότητα.

Να υπάρξουν κάποιοι συγκεκριμένοι χώροι όπου ο κάθε φοιτητής θα δικαιούται να αναρτήσει μια ανακοίνωση.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Παρατάξεις και ομάδες (π.χ. πολιτιστικές, αθλητικές): Κάθε παράταξη και ομάδα από 1 πίνακα ανακοινώσεων. Όλοι οι πίνακες ανακοινώσεων (ταμπλό) θα καταλαμβάνουν ίσο χώρο.
  • Ανακοινώσεις σχολής: Δίπλα (δεξιά) από τη νησίδα υπολογιστών.
  • Βαθμολογίες: Στο διάδρομο (δεξιά) έξω από το γραφείο του προέδρου.
  • Ανακοινώσεις Ετών και Πτυχίου: Στο διάδρομο, αριστερά από τη νησίδα υπολογιστών.

ΕΠΙΣΗΣ

  • Προτείνεται να διαμορφωθεί ένας πίνακας ανακοινώσεων, για διαμαρτυρίες, παράπονα φοιτητών στον τοίχο δίπλα στο ΔΣ.
  • Ανακοινώσεις Εργαστηρίων θα αναρτώνται στον πίνακα του κάθε έτους, αντίστοιχα με το εξαμηνιαίο μάθημα τους εργαστηρίου που αφορά η ανακοίνωση αυτού.
  • Στο ταμπλό – πίνακες των παρατάξεων δεν αναρτώνται ανακοινώσεις ετών και επιτροπών αν δεν έχουν προηγουμένως αναρτηθεί στα ταμπλό των αντίστοιχων ανακοινώσεων.
  • Οποιοσδήποτε άλλος φοιτητής, μπορεί να αναρτήσει αφίσα – ανακοίνωση σε όλους τους χώρους που μένουν ελεύθεροι.

Στη σχολή μας, όπως και σε πολλές άλλες σχολές παρατηρείται το φαινόμενο της αφισορρύπανσης. Κολλημένες αφίσες παρατάξεων παντού, στερώντας το δικαίωμα έκφρασης – χώρο, των υπολοίπων φοιτητών. Αρκετές παρατάξεις καπηλεύονται το χώρο έκφρασης των φοιτητών, ενώ παράλληλα η γραμματειακή οργάνωση είναι ελλιπής δημιουργώντας σύγχυση και προβλήματα στους φοιτητές.

ΥΓ. Περισσότερα για αυτή τη συνέλευση σε λίγο…

Advertisements

~ από eakodent στο Μαΐου 19, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: