«Αγανακτισμένοι» στο Α’ Υπόγειο

Το τριήμερο από 6-8 Ιουνίου (με την έναρξη της εξεταστικής δηλαδή) πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εξωτερική αξιολόγηση της Οδοντιατρικής σχολής από 5μελή επιτροπή που θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες ερευνητές/καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού.

Ενημερωτικά:
• Η εξ. αξιολόγηση διενεργείται βάσει του νόμου για τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (και καλά…), που ψηφίστηκε στη βουλή το 2005 επί κυβερνήσεως ν.δ και με υπουργό παιδείας τη Μ. Γιαννάκου. Το ΠΑΣΟΚ απ’ την άλλη πλευρά, στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που έχει υιοθετήσει εδώ και 2 χρόνια έρχεται να εφαρμόσει τον παραπάνω νόμο με στόχο την περαιτέρω μείωση των δαπανών στο χώρο της δημόσιας παιδείας (σύμφωνα με την πρυτανεία του ΑΠΘ ήδη η χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 55% σε σχέση με πέρυσι).
• Το πόρισμα της εξ. αξιολόγησης συνυπολογίζεται με αυτό της εσωτερικής αξιολόγησης που έχει πραγματοποιηθεί μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων/εντύπων αξιολόγησης που μοιράσανε όλες οι έδρες πέρυσι και φέτος.
• Η διαδικασία επαναλαμβάνεται το αργότερο κάθε 4ο έτος απ’ την τελευταία αξιολόγηση. Κατά την επανάληψη της διαδικασίας εξετάζεται η υλοποίηση των πορισμάτων της προηγούμενης αξιολόγησης και ιδίως των υποδείξεων της επιτροπής. Όσοι στο τέλος δεν καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στους στόχους και τον προγραμματισμό που καταρτίζει η επιτροπή τιμωρούνται με… extra περικοπές σύμφωνα με τον περίφημο νόμο Γιαννάκου.

Στα καθ’ ημάς τώρα, η διοίκηση καταβάλλει τους τελευταίους 2 μήνες μια αγχωμένη προσπάθεια ώστε η σχολή να βγει ασπροπρόσωπη στους συναδέλφους απ’ το εξωτερικό. Ενδεικτικά:
– >>Βάψιμο Α’ υπογείου και στοκάρισμα των τρυπών (!) του δαπέδου
– >> Επισκευή γραφείου ΔΣ φοιτητών
– >> Ορισμένων κλινικών/εργαστηρίων
– >> Ανάρτηση ταμπλό για να σταματήσει η τοιχοκόλληση αφισών στο Α’ υπογείου (που καταστρατηγείται συνεχώς από τη ΔΑΠ)
– >> Αλλαγή ολόκληρου του πατώματος (!) στο Β’ υπόγειο και επισκευή όσων ερμαρίων σώζονταν.

Μπορεί βέβαια η Πέριο να μην έχει πάντα μάσκες ή γάντια και στα εργαστήρια της Χειρουργικής και της Ένδο να μην επαρκούν αμαλγάματα και κώνοι γουταπέρκας αντίστοιχα με αποτέλεσμα να χρειάζεται να τα αγοράζουμε οι ίδιοι για να περαιώσουμε την άσκησή μας τη στιγμή που τα 5+5 ευρώ λειτουργούν κανονικά. Μπορεί η αγορά μιας οδοντιατρική έδρας ή να μην είναι προτεραιότητα. Προέχει το γραφείο του ΔΣ Φοιτητών και το βάψιμο του Α’ Υπογείου… Άλλωστε, τώρα τα εργαστήρια έκλεισαν και οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια μαθημάτων (όπου όποιος δεν είχε λευκή ποδιά, έβγαινε εκτός κάδρου) ίσως και να αποζημιώσουν την επιτροπή που δεν γνωρίζει την πραγματική εικόνα τους.

Μια πραγματική εικόνα που ακόμα και από την άποψη των φοιτητών θα παρουσιαστεί στρεβλωμένη. Και αυτό γιατί, η γραμματεία της Σχολής (σίγουρα όχι με δική της πρωτοβουλία) αναλαμβάνει να βρει «αντιπροσωπευτικό» δείγμα φοιτητών -που να ξέρουν τι τους γίνεται αν προτιμάτε- και με τις παραινέσεις των ανωτέρων να αναφέρουν μόνο τα «πάνω πάνω» στους αξιολογητές και όχι να περιγράψουν την πραγματική εικόνα που ζούμε καθημερινά.

Τώρα προέχει να κερδίσουμε την ευμενή κρίση των αξιολογητών μας. Γι’ αυτό, και οι εργασίες συντήρησης-βαψίματος που έγιναν θα κοστίσουν 3000 € και κάτι ψιλά από την κρατική χρηματοδότηση.  Όσο για τη σίτιση τους, πάλι καλά να λέμε που θα είναι λιτή… Μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και γεύμα των διευθυντών εργαστηρίων, της προεδρίας και των αξιολογητών σε εστιατόριο.

Εξαρχής, λοιπόν, ανησυχούμε και διαφωνούμε έντονα με τον εκβιαστικό και ταχύτατο τρόπο με τον οποίον γίνεται η αξιολόγηση, καθώς η σχολή μας δεν έχει κάτι να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία παρά μόνο να χάσει. Μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για νέο κύκλο ανατιμήσεων του νοσηλίου με αφορμή την ανταπόκριση της σχολής στα πρότυπα του εξωτερικού μια και η χρηματοδότητηση από το Υπουργείο είναι μηδαμινή συγκριτικά με τις υπάρχουσες ανάγκες

~ από eakodent στο 31 Μαΐου, 2011.

Ένα Σχόλιο to “«Αγανακτισμένοι» στο Α’ Υπόγειο”

  1. […] [πηγή: eakodent.wordpress.com] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: