Το Πλαίσιο του Συντονιστικού Κατάληψης Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ, από την τελευταία Γενική Συνέλευση Φοιτητών

ΚΟΙΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Τρίτη σήμερα και η Οδοντιατρική βρίσκεται στην 6η μέρα κατάληψης.  Ήδη σ’ αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν στην κατάληψη προβολές ταινιών, συζητήσεις και συμμετείχαμε στην πανεκπαιδευτική πορεία όπου συμπορευτήκαμε με σχεδόν όλες τις σχολές του ΑΠΘ γεγονός  που μας  προκαλεί αισιοδοξία για τη συνέχεια και μας κάνει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός δυναμικού κινήματος που θα φτάσει ως την ανατροπή του νόμου για την παιδεία.

Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία και αναγνωρίζουμε ως δεδομένο το ρήγμα σ’ όλη την κοινωνία.

10 μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ήδη 237 σχολές βρίσκονται σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις εν μέσω εξεταστικής και ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία με σχολές που την τρέχουσα βδομάδα μπαίνουν σε γενικές συνελεύσεις. Στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Ήδη τον τελευταίο χρόνο όλη η κοινωνία αντιστέκεται με κινήματα ανυπακοής ( όπως πλατείες-αγανακτισμένοι, ΔΕΝ πληρώνω, ΟΑΣΘ, διόδια, ΕΥΑΘ, Κερατέα).

Όλα αυτά διεκδικούν την ανατροπή μιας κυβέρνησης η οποία μήνες τώρα προσπαθεί να ξεπουλήσει τη χώρα καταπατώντας δικαιώματα και συλλογικές κατακτήσεις (παιδεία, υγεία, εργασία, ασφαλιστικό). Εν μέσω της επίθεσης αυτής βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αντιδραστικό νόμο συναίνεσης για το Εκπαιδευτικό που κατακερματίζει το δημόσιο-δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου. Όπως έχει αποδειχθεί από την ιστορία του φοιτητικού κινήματος ( νόμος 815 που αποσύρθηκε το 1979, μεταρρύθμιση του 1991 όπου παραιτήθηκε ο υπουργός Κοντογιαννόπουλος και νόμος Γιαννάκου 2007 που πάγωσε) τα κινήματα ανατροπής μπορούν να νικήσουν με καταλήψεις διαρκείας και όχι με συμβολικές καταλήψεις 5 ημερών. Σημαντικός σταθμός σε αυτόν τον αγώνα είναι η ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου όπου θα βρίσκεται σύσσωμη η κυβέρνηση για την ανακοίνωση του πολιτικού προγράμματος. Εκεί αφενός θα ενωθεί το φοιτητικό κίνημα με όλες τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν και αφετέρου θα έχουν την ευκαιρία να φτάσουν οι φωνές αντίδρασης μας μέχρι την κυβέρνηση. Όχι μονάχα σα φοιτητές άλλα και σαν κοινωνικά υποκείμενα θα πρέπει να συμπορευθούμε με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, αντιλαμβανόμενοι τη συνεχή αλληλεπίδραση ανάμεσα στα κινήματα που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων.

Συνοπτικά οι 4 βασικοί άξονες του Νόμου-Πλαισίου:

1)      Τσάκισμα των πτυχίων και διάλυση της εργασιακής προοπτικής.
Παύουν πλέον να υπάρχουν ενιαία πτυχία. Τα πτυχία αντικαθίστανται από πιστοποιητικά παρακολούθησης μαθημάτων και συλλογής πιστοποιητικών μονάδων που είναι ενδεικτικά της οικονομικής δυνατότητας σπουδών του καθενός αφού για τα περισσότερα θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει.

Θέλουμε εξισωμένα, ενιαία πτυχία, προσιτά σε όλους που θα μας εξασφαλίζουν κοινά εργασιακά δικαιώματα και τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης τους.

2)      Διάλυση δημοσίου-δωρεάν χαρακτήρα εκπαίδευσης-επιχειρηματικής δραστηριότητας του πανεπιστημίου. Μειώνει μαζικά το ποσοστό της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης, κλείνει και συγχωνεύει δεκάδες σχολές και συνδέει το υπόλοιπο με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Με την απειλή της περικοπής της χρηματοδότησης, μεθοδεύεται η πλήρης ευθυγράμμιση των ιδρυμάτων με τη στρατηγική του κράτους και τις επιδιώξεις της αγοράς.

Θέλουμε απευθείας και πλήρη χρηματοδότηση ανάλογη με τις ανάγκες κάθε σχολής. Δωρεάν και έντυπα συγγράμματα, δωρεάν σίτιση και στέγαση (λέσχη και εστία).

3)      Εντατικοποίηση ρυθμού σπουδών. Ο νόμος-πλαίσιο προβλέπει πιθανές διαγραφές φοιτητών στα ν+2 χρόνια, πιθανή διαγραφή σε περίπτωση αποτυχίας 3 φορές σε μάθημα (θα προβλέπεται από τον Οργανισμό του Ιδρύματος), προαπαιτούμενα, αλυσίδες μαθημάτων, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, εντατικοποιούν το ρυθμό σπουδών μας και προσαυξάνουν το ήδη υπάρχον άγχος του φοιτητή Οδοντιατρικής. Επίσης δεν προβλέπεται από το Νόμο ότι οι επί πτυχίο φοιτητές θα εξετάζονται σε οποιαδήποτε εξεταστική για οποιοδήποτε μάθημα.
Στη σχολή μας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπου κανείς δε μπορεί να εξασφαλίσει την ροή των ασθενών, πιθανόν να είναι δύσκολη η ολοκλήρωση των σπουδών στα ν+2 χρόνια.

4)      Δημοκρατικός Χαρακτήρας Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ο φοιτητής αποκλείεται από όλα τα όργανα συνδιοίκησης του Ιδρύματος ( Γενική Συνέλευση Τμήματος ). Η εκπροσώπηση των φοιτητών, περιορίζεται στον 1 φοιτητή που συμμετέχει στο συμβούλιο μαζί με 6 εξωπανεπιστημιακούς και 8 ενδοπανεπιστημιακούς (ΔΕΠ), με στόχο τη διοίκηση του νέου πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αυταρχική θωράκιση από τις φοιτητικές διεκδικήσεις. Π.χ. η δυνατότητα που είχαμε πέρυσι να αναβάλουμε την αύξηση των νοσηλείων, πλέον καταργείται. Μέσα σε ένα τέτοιο καθεστώς αυταρχικοποίησης, προφανώς δεν έχει θέση το άσυλο που ανέκαθεν αποτελούσε κέντρο συσπείρωσης και αγώνων υπέρ των φοιτητικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων καθώς και κέντρο ζυμώσεων και πολιτικοποίησης. Ακόμα και η διεξαγωγή αυτής της Γενικής Συνέλευσης και η κατάληψη θα θεωρούταν παράνομη και θα μπορούσε να σπάσει από  δυνάμεις καταστολής όπως συμβαίνει συνέχεια στο εξωτερικό.

 

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ???

Έχοντας από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση θέσει ως στόχο την ανατροπή του νόμου θεωρούμε μονόδρομο τις μαζικές και ανυποχώρητες καταλήψεις σε συντονισμό με τους υπόλοιπους συλλόγους. Θεωρούμε την κατάληψη το ριζοσπαστικότερο μέσο πίεσης και ταυτόχρονα τη σημαντικότερη ευκαιρία για να αναπτύξουμε μεταξύ μας, δεσμούς συντροφικότητας και αλληλεγγύης απέναντι σε κοινές διεκδικήσεις όπου δε χωρούν μικροπολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα. Ακόμη, είναι ο χώρος μέσα στον οποίο μπορούμε να συζητήσουμε για το πανεπιστήμιο που θέλουμε και πως θα το έχουμε.

Απαιτούμε:
1)Ανατροπή του νόμου-πλαισίου.
2)Κατάληψη της Σχολής μέχρι Δευτέρα 12/9/2011 και νέα Γενική Συνέλευση στις 14:00.
3)Συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική πορεία που ξεκινάει στις 12:00 στο πολυτεχνείο με συμμετοχή όλων των φοιτητικών συλλόγων και προσυγκέντρωση στην Οδοντιατρική Σχολή στις 11:30.
4)Συμμετοχή στην πορεία της ΔΕΘ Σάββατο 10/9/2011 μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους.


Συντονιστικό Κατάληψης Οδοντιατρικής ΑΠΘ

Advertisements

~ από eakodent στο Σεπτεμβρίου 9, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: