Ενημέρωση από Προεδρία για τα Οικονομικά της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Προχθές ο Πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής κ.Παλαγγιάς, κάλεσε το ΔΣ Φοιτητών για ενημέρωση σχετικά με τα οικονομικά της σχολής (ως κύριο θέμα)

Αρχικά ευχαρίστησε τους φοιτητές που κράτησαν τη σχολή καθαρή και χωρίς ζημιές τις ημέρες της κατάληψης.

 Ακολούθησε κάποια κουβέντα για τα μαθήματα Οδοντιατρικά και Ιατρικά που έχουν χαθεί ως σήμερα (αναμένονται εξελίξεις σύντομα).

Όσον αφορά τώρα το κυρίως θέμα, τα οικονομικά δεδομένα της Σχολής, ειπώθηκαν τα παρακάτω. Ο κ.Παλαγγιάς εξήγησε πως η σχολής έχει ένα αποθεματικό της τάξης των 99.500 ευρώ. Αυτά είναι από το περσινό αποθεματικό. Μέχρι σήμερα, κανονικά θα έπρεπε να είχε έρθει ένα μέρος από την κρατική χρηματοδότηση, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει και είναι σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την Πρυτανεία. Από τα 100.000 λοιπόν που έχει η σχολή, τα 50 περίπου είναι για να πληρωθούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι. Με τα υπόλοιπα χρήματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Παλαγγιά, η σχολή δεν μπορεί να λειτουργήσει πέρα από τα μέσα Νοεμβρίου. Έχει όπως δήλωσε ο ίδιος νύξη, σε όλα τα εργαστήρια, να κάνουν προσπάθειες να μπουν σε ερευνητικά προγράμματα ώστε να κερδίσουν και από εκεί κάποια χρήματα αν γίνεται… Στην πρόσφατη συνάντηση της Προεδρείας της σχολής μας με την Πρυτανεία, τονίστηκε όπως ανέφερε ο κ.πρόεδρος, ο μοναδικός χαρακτήρας της σχολής που έγκειται στην εκπαίδευση-περίθαλψη ασθενών και στο γεγονός ότι για να πραγματοποιείται συνεχώς και με σωστό τρόπο αυτά, χρειάζονται αρκετά χρήματα. Μάλιστα σύμφωνα πάλι με τον κ.Παλαγγιά, η Οδοντιατρική Σχολή, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, άλλα κάθε Οδοντιατρική Σχολή του κόσμου, αποτελεί το πιο πολυδάπανο τμήμα ενός Ιδρύματος, λόγω ακριβώς της άμεσης κλινικής άσκησης των φοιτητών.

Η σχολή λοιπόν αυτή τη στιγμή περιμένει ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Αυτό υπολογίζει και η προεδρεία. Το σενάριο, να αργήσει η κρατική χρηματοδότηση δε θέλησε ο κ. Παλαγγιάς να το συζητήσουμε δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα έρθουν τα χρήματα. Σε αντίθετη περίπτωση και τότε μόνον, θα συζητηθεί ένα τέτοιο σενάριο-σχέδιο. Βέβαια, σε προχθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Σχολής, κάποιοι καθηγητές μπήκαν ήδη στη διαδικασία συζήτησης του παραπάνω ενδεχόμενου. Ο κ.Αθανασίου έκανε λόγο για αύξηση των νοσηλίων ενώ ο κ.Κοΐδης ανέφερε πως θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα των φοιτητών, τόσο μεταπτυχιακών όσο και προπτυχιακών. Όσον αφορά το προπτυχιακό, να κάνουν οι φοιτητές παραπάνω στηρίγματα και να δουλεύουν ακόμη και αν έχουν τελειώσει τις κλινικές τους υποχρεώσεις… ή και αντίθετα, να μειωθούν οι κλινικές υποχρεώσεις ώστε να γίνει εξοικονόμηση υλικών, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε στην ποιότητα εκπαίδευσης… Ο κ.Παλαγγιάς χθες διευκρίνισε ότι η παραπάνω κουβέντα, αφορούσε καθαρά και μόνο τους φοιτητές του μεταπτυχιακού καθώς υπάρχει μια δυσαναλογία μεταπτυχιακών φοιτητών – περιστατικών σε κάποια εργαστήρια και δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τους προπτυχιακούς φοιτητές.

Ο κ.Παλαγγιάς επίσης ζήτησε από τους φοιτητές να βοηθήσουν, ώστε σε ένα χρόνο από τώρα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος νόμος της Διαμαντοπούλου στις διατάξεις που αφορά τη διοίκηση της σχολής, η σχολή να παρουσιαστεί έτοιμη και να μη μην έρθει προ τετελεσμένων γεγονότων. Αντιδράσεις υπήρξαν στο σημείο αυτό από πλευράς φοιτητών. Άλλωστε γι’ αυτό το νόμο η σχολή διετέλεσε υπό κατάληψη για 5 μέρες και η αντίδραση αρκετών φοιτητών προς αυτόν, είναι δεδομένη. Επίσης, η διοίκηση της σχολής, τα όργανα (Γενική συνέλευση Τμήματος) και οι Τομείς, θα παραμείνουν για ένα χρόνο ως έχουν βάση νόμου. Για ένα χρόνο δηλαδή ακόμα οι φοιτητές θα έχουν λόγο στη συνδιοίκηση και τη Γενική Συνέλευση Τμήματος.

Advertisements

~ από eakodent στο Σεπτεμβρίου 21, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: