«Πρωτοβουλίες του Πρυτανικού Συμβουλίου για την οικονομική επιβίωση του Α.Π.Θ.‏» – Επιπτώσεις στην Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ

Η πρυτανεία προχώρησε πρόσφατα στην παρακάτω ανακοίνωση για τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν σήμερα στο ίδρυμα και πως σκέφτεται να κινηθεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες της.

Πρωτοβουλίες του Πρυτανικού Συμβουλίου για την οικονομική επιβίωση του Α.Π.Θ.

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση δυσχεραίνει την επιβίωση των δημόσιων φορέων και οργανισμών προκαλώντας αισθήματα ανασφάλειας. Το ελληνικό πανεπιστήμιο γενικά, αλλά και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ειδικότερα, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά, λειτουργικά και ακαδημαϊκά προβλήματα. Αυτά προκύπτουν κυρίως από τις δραματικές μειώσεις του προϋπολογισμού του Ιδρύματος και των ετήσιων καταβολών από το Υπουργείο. Σύμφωνα με τον πενταετή εγκεκριμένο προγραμματισμό του ιδρύματος, ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός ήταν 44.900.000 ευρώ για το 2010 και 45.200.000 ευρώ για το 2011. Αντί αυτών, για το οικονομικό έτος 2010 καταβλήθηκαν μόλις 34.000.000 ευρώ. Επίσης, για το 2011, αν και ζητήθηκε από το Υπουργείο να προϋπολογισθούν 31.000.000 ευρώ, η απόφαση της τελικής κατανομής κατέληξε στα 24.500.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα μόνο 10.000.000 ευρώ αντί των προγραμματισμένων 14.500.000, καθώς τα 4.500.000 ευρώ παρακρατήθηκαν για μια δίκη που εκκρεμεί από το 1997 και αφορά σε κτίριο της Παιδαγωγικής Σχολής.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι τα 4.500.000 που παρακρατήθηκαν στην υπόθεση του κτιρίου του Παιδαγωγικού, αφορά το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα με το πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 7-10.000.000 ευρώ! Το 2010, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και άλλα 19 άτομα παραπέμπονται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κατηγορούμενοι εν ολίγης για υπεξαίρεση πολλών λίτρων πετρελαίου! Σε μια κρίσιμα οικονομικά περίοδο, το πανεπιστήμιο «πληρώνει» την αλητεία και τη διαφθορά του τότε! Σκεπτόμενοι ότι το ΑΠΘ έχει 42 τμήματα, αν το ποσό αυτό μοιραζόταν ισόποσα σε αυτά (κάτι που δε συμβαίνει αλλά είναι ανάλογα -και καλά- τις ανάγκες οι οποίες συνυπολογίζονται σε έναν αλγόριθμο που δίνει το τελικό ποσό) η Οδοντιατρική Σχολής ΑΠΘ, στερείται περί τις 107.000 ευρώ, ποσό ιδιαιτέρως σημαντικό! (Σημειώστε ότι ακόμα, η υπόθεση εκκρεμεί και δεν έχει αποφασιστεί η τιμωρία των υπόδικων!)
http://greekblock.blogspot.com/2010/09/7000000.html 

(συνέχεια)
Επιπρόσθετα, η δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται με τον περιορισμό των δημοσίων επενδύσεων κατά 70%.
Για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, το Πρυτανικό Συμβούλιο, ανέλαβε μία σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες αναπτύσσονται στους ακόλουθους άξονες:

·Περιορισμός δαπανών
·Ανάπτυξη ιδίων εσόδων
·Χρήση πόρων από άλλες πηγές για τη λειτουργία του Α.Π.Θ.

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να σχολιάσουμε το παραπάνω υπογραμμισμένο: «Ανάπτυξη ιδίων εσόδων». Η Οδοντιατρική Σχολή, ειδικότερα από πέρυσι, γνωρίζουμε ότι αν μη τι άλλο, προσφέρεται για τέτοια δραστηριότητα, με την εφαρμογή των νοσηλίων. Πέρυσι, από αυτό το λογαριασμό, σύμφωνα με ενημέρωση πρόσφατη του προέδρου της Οδοντιατρικής Σχολής, κ.Παλαγγιά, τα έσοδα ανήλθαν στα 60.000 ευρώ περίπου (δε διευκρινίστηκε ή δεν έχουμε σημειώσει, αν αυτά τα χρήματα, είναι καθαρά, ή ένα ποσοστό κάτω του 10% κρατά το ΑΠΘ μέσω της Επιτροπής Ερευνών). Οι πρώτες κουβέντες για αύξηση των νοσηλίων, δια στόματος μελών ΔΕΠ του Δ.Σ. Οδοντιατρικής έχουν ειπωθεί εδώ και καιρό. Τα χρήματα λοιπόν αυτά δε φτάνουν, η σχολή θέλει ακόμη περισσότερα και το ίδιο το Πανεπιστήμιο, προτρέπει ανοιχτά, «Ανάπτυξη ιδίων εσόδων», που ακούγεται αδιαμφισβήτητα πολύ ωραία πρόταση, αλλά η εφαρμογή της στη σχολή μας γνωρίζουμε όλοι, τί περιλαμβάνει! Τί περιλαμβάνει, τί επιπτώσεις έχει για εμάς, για το πτυχίο μας και την ανεύρεση ασθενών όσον αφορά ιδιαίτερα συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά και τί επιπτώσεις έχει και για την κοινωνία και τον κόσμο που ήδη δεινοπαθεί!   

(συνέχεια)
Στην κατεύθυνση του περιορισμού των δαπανών:

·Επαναπροκηρύχθηκε η εργολαβία της καθαριότητας με αποτέλεσμα την ετήσια μείωση του κόστους κατά 1.800.000 ευρώ. ·Καταργήθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ οι εργολαβίες των μοντέλων της Σχολής Καλών Τεχνών και της διαχείρισης πρασίνου με εξοικονόμηση 450.000 ευρώ.
·Προγραμματίζεται η προκήρυξη των διαγωνισμών της φύλαξης και του τεχνικού συνεργείου με μείωση των ετήσιων προϋπολογισμών τους κατά 1.800.000 ευρώ σε σχέση με τις υφιστάμενες εργολαβίες.
·Ολοκληρώθηκε και τίθεται σε λειτουργία το ενιαίο σύστημα διαχείρισης αιθουσών, το οποίο, σε συνδυασμό με το υπό υλοποίηση κτιριακό πρόγραμμα, θα δώσει τη δυνατότητα ετήσιας εξοικονόμησης της τάξης του 1.000.000 ευρώ.
·Αποφασίσθηκε μείωση 10% στις αμοιβές των εργαζομένων στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, στην Επιτροπή Ερευνών και στις εργολαβίες. Με το μέτρο αυτό αναμένεται ετήσια μείωση ύψους 2.500.000 ευρώ.

Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης ιδίων εσόδων, έχουν ήδη γίνει ενέργειες για την αξιοποίηση των εσωτερικών πηγών και πόρων του ΑΠΘ. Αυτές είναι: η αξιοποίηση των κυλικείων, η ίδρυση εκδοτικού οίκου, η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος οργάνων και αναλώσιμων, καθώς και η πλεονασματική λειτουργία της Κατασκήνωσης Καλάνδρας κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, προγραμματίζεται η χειμερινή αξιοποίηση της Κατασκήνωσης Καλάνδρας και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δώματα των κτιρίων του Α.Π.Θ. Από τις παραπάνω δράσεις προσδοκώνται ετήσια έσοδα ύψους 1.500.000 ευρώ. 

Επίσης για να κρατηθεί «όρθιο» το πανεπιστήμιο και να συνεχιστεί η παροχή του εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου, αποφασίσθηκε η χρήση πόρων από άλλες πήγες του ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, προκρίθηκε η μεταφορά πόρων ύψους 3.000.000 ευρώ από την Επιτροπή Ερευνών (Ε.Ε.) και την Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) του ΑΠΘ.

Σε ότι αφορά στην Ε.Ε., στη συνεδρίαση της ολομέλειάς της, την Τρίτη 18/10/2011, αποφασίστηκε η ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Τμημάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου με το ποσό του 1.150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επιφέρει μείωση στο αποθεματικό της Ε.Ε., αλλά αντλείται αποκλειστικά από την επικερδή διαχείριση των αποθεματικών της Ε.Ε. και την αύξηση του αριθμού των υλοποιούμενων ερευνητικών προγραμμάτων.

Σε ότι αφορά στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (Ε.Α.Δ.Π.) αποφασίσθηκε ένα μέρος του αποθετικού της να επιστραφεί στα Τμήματα, καθώς το σύνολο του αποθεματικού της εταιρείας προήλθε από την αξιοποίηση των πόρων των Α.Π.Θ. και των Τμημάτων του (αίθουσες, κυλικεία, εκδοτικός οίκος, λογότυπος, κτλ).

Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν άμεσες και ζωτικές ανάγκες των Τμημάτων, όπως:

·Οι δεσμεύσεις προμηθειών των Τμημάτων και των μελών ΔΕΠ (αγορές που δεν έχουν εξοφληθεί)
·Προμήθειες των άκρως απαραίτητων οργάνων και υλικών
·Αμοιβές των 27 διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80, οι οποίες περικόπηκαν από το Υπουργείο.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο, στη δύσκολη αυτή εποχή καλεί τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας να αναδείξουν την αρετή της αλληλεγγύης που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση της ακαδημαϊκής συνοχής και στην αξιοπρεπή επιβίωση του «Όλου Α.Π.Θ.».

Με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Το Πρυτανικό Συμβούλιο,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας

ΥΓ. Αύριο στις 10:00 ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις θα επισκεφθούν τη Σχολή μας σε μια ανοιχτή συζήτηση, στο μπλε αμφιθέατρο.

~ από eakodent στο 30 Οκτωβρίου, 2011.

2 Σχόλια to “«Πρωτοβουλίες του Πρυτανικού Συμβουλίου για την οικονομική επιβίωση του Α.Π.Θ.‏» – Επιπτώσεις στην Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ”

  1. […] [πηγή: eakodent.wordpress.com] Follow DentNEWS.net on Twitter, become a fan on Facebook. Stay updated via RSSShare this:FacebookEmailShareDiggRedditStumbleUponPrint […]

  2. Από τα φωτοβολταικα σίγουρα θα εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα. Πολύ καλή πρόταση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: