Από τη ζούγκλα της Τανζανίας, στην Οδοντιατρική ΑΠΘ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο Σχολής.

Πριν την συζήτηση επί της θεματολογίας, έγινε μια ενημέρωση από τον κ.Παλαγγιά και τον αντιπρόεδρο κ.Αντωνιάδη σχετικά με τα οικονομικά της σχολής αλλά και του πανεπιστημίου και επισημάνθηκαν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ίδρυμα και γενικά το πανεπιστήμιο.  Η κατάσταση όπως την εκλάβαμε είναι άκρως απελπιστική!

Ο κ. Αντωνιάδης έκανε λόγο για ανούσια κόντρα της πολιτείας με το Πανεπιστήμιο που οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της για μίνιμουν οικονομική επιχορήγηση ώστε αυτό ΑΠΘ να λειτουργεί. Ο κ. Παλαγγιάς επισήμανε πως η σχολή δεν έχει πάρει από το κράτος-πρυτανεία τις 340.000 ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να είχε πάρει, αντ’ αυτού έχει πάρει μόνον 13,700 ευρώ! Συν τοις άλλοις, όπως είπε ο κ. Αντωνιάδης υπάρχει ένας προσανατολισμός απ’ το υπουργείο ώστε να μην δοθούν περαίτερω χρήματα στο πανεπιστήμιο και το ίδιο το ίδρυμα να βρει πηγές όχι απλά για να επιβιώσει, αλλά και να καταβάλει τις μισθοδοσίες των εργολαβικών υπαλλήλων! Η χρηματοδότηση δηλαδή να πάει στο -13,700!
Με άλλα λόγια, να βρει η σχολή χρήματα ώστε να πληρώνει και εργαλιοδοσίες και καθαρίστριες, προσωπικό, που είναι ήδη απλήρωτο εδώ και καιρό! Χαρακτηριστικά ο κ.Αντωνιάδης είπε πως σε μια τέτοια κατάσταση, θα προτιμούσε να είναι η σχολή κλειστή(!) παρά να μπει σε ένα τέτοιο «τρυπάκι» του υπουργείου, καθώς σε λίγο η οδοντιατρική θα ψάχνει χρήματα για να πληρώσει και τα ίδια τα μέλη ΔΕΠ… Επίσης τόνισε πως και η επικοινωνία με τους αρμόδιους του πανεπιστημίου σχετικά με το θέμα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς, υπάρχουν άτομα του Πανεπιστημίου που έχουν συγκεκριμένες θέσεις και αρμοδιότητες και δεν είναι στα πόστα τους τις ώρες που πρέπει να είναι και αντ’ αυτού «τους βρίσκει κανείς να κάθονται σε κυλικεία τ’ απογεύματα»…!

Προσωπικό που δεν πληρώνεται! Χρηματοδότηση μηδενική! Ο κ. Αθανασίου πρότεινε να πραγματοποιηθεί γενική Συνέλευση και να γίνει συζήτηση επί του οικονομικού σε συνάρτηση μάλιστα με την επικείμενη πολιτική κατάσταση που έρχεται. Στις 17 Ιουνίου αναμένεται να αναδειχθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ ή συγκυβέρνηση κάποιων κομματικών σχηματισμών. Ο κ. Αθανασίου τόνισε πως πρέπει να γίνει προγραμματισμός  και η σχολή να είναι έτοιμη για όλα τα πιθανά πολιτικά σενάρια και ό,τι θα επιφέρουν αυτά στην οικονομία…! Μάλιστα στη συνέλευση αυτή πρότεινε να κλιθεί και εκπρόσωπος της πρυτανείας ώστε να καταστούν σαφή τα προβλήματα της Οδοντιατρικής Σχολής και επ’ αυτού συμφώνησαν αρκετοί παρευρισκόμενοι! Όσον αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης του ιδρύματος, ο κ.Αθανασίου μας πληροφόρησε πως οι προηγμένες οδοντιατρικές σχολές τους εξωτερικού δεν έχουν κρατική χρηματοδότηση και πως όλες οι μισθοδοσίες ακόμα και των καθηγητών προέρχονται από πηγές του ίδιου του ιδρύματος βάση ερευνητικών προγραμμάτων, χορηγιών και νοσηλίων.

Ο κ. Κοΐδής, αναγνώρισε το λάθος της πολιτείας αλλά απ’ την άλλη έριξε ευθύνες και στην ίδια την Οδοντιατρική Σχολή. Μια σχολή που παράγει κοινωνικό έργο, όπως διατύπωσε και πως θα μπορούσε το πρόβλημα της σχολής να βγει παραέξω, στην πόλη της Θεσσαλονίκης π.χ., να βρει ευεργέτες, δωρητές, να μιλήσει με τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπως εν παραδείγματι είπε. Το μόνο εύκολο, είναι να κλείσει η σχολή, αλλά θα πρέπει να γίνει αγώνας ώστε να αποφευχθεί αυτό και να γίνει συζήτηση επί των οικονομικών. Ο ίδιος, έχει ήδη κάποιες σκέψεις κατά νου, είπε,  αλλά δεν επεκτάθηκε παραπάνω σε αυτές. Επίσης καταλόγισε ολιγωρία της Οδοντιατρικής Σχολής και απάθεια καθώς τόσο καιρό δεν έχει αντιδράσει έντονα σε όλη αυτή την κατάσταση υποχρηματοδότησης και πως είναι λογικό, όσο κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, τόσο το υπουργείο και να αδιαφορεί και να υποβαθμίζει τη σχολή, εφόσον «και έτσι, με αυτά τα λίγα κρατικά χρήματα, τη βγάζει η σχολή»…

Στη θεματολογία του συμβουλίου τώρα, το κυρίαρχο θέμα ήταν μια κίνηση που ετοιμάζει η σχολή σχετικά με τον κλινικό εξοπλισμό της. Η οδοντιατρική Σχολή του Aarhus της Δανίας, κάνει ανακαίνιση. Υπάρχουν περίπου 30 έδρες που θα αλλαχθούν. Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, προόριζε τις παλιές έδρες για την Τανζανία(!) (χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής) στα πλαίσια της ενίσχυσης της οδοντιατρικής περίθαλψης της χώρας. Κάποιος Έλληνας καθηγητής απ’ το πανεπιστήμιο του Aarhus, επικοινώνησε με τον πρόεδρο κ. Παλαγγιά και πρότεινε οι έδρες αυτές να γίνουν δωρεά στην Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ. Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την παραπάνω κίνηση, ήδη έχει γίνει κουβέντα με εταιρίες που θα αναλάβουν τη μεταφορά και την εγκατάσταση και το πόσο θα κοστίσει αυτό στη σχολή (το επιμελείται ο κ.Εμμανουήλ) και ευελπιστούμε του χρόνου η σχολή, να έχει 30 «καινούριες» έδρες!

Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία νέας μεταπτυχιακή κλινικής της Παιδοδοντίας, ένα θέμα που τρέχει εδώ και καιρό. Συγκεκριμένα, οριστική απόφαση έχει να παρθεί εδώ και 7 μήνες με συνεχείς αναβολές καθώς η διαμόρφωση του 4ου ορόφου του Μανδαλιδείου για κλινική Παιδοδοντίας, ξεκίνησε από τον κ.Κοτσάνο, ο οποίος βασίστηκε σε προφορική βεβαίωση του τότε προέδρου κ.Αντωνιάδη, ενώ κανονικά ήταν θέμα της Γενικής Συνέλευσης της Σχολής. Παρόλα αυτά έγιναν προσπάθειες και ενέργειες χρηματοδότησης του έργου από τον κ.Κοτσάνο και η κλινική είναι έτοιμη εδώ και ένα εξάμηνο χωρίς να λειτουργεί περιμένοντας το ΟΚ από τη σχολή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε αφενός την προσπάθεια ενός μέλους ΔΕΠ να γίνει κάτι καλό για τη σχολή, απ’ την άλλη φαίνεται η μη σωστή λειτουργία των θεσμών καθώς, ήταν θέμα της Γενική Συνέλευσης Τμήματος, που είχε πάρει άλλη απόφαση για τη διαρρύθμιση των χώρων του Μανδαλιδείου που δεν υλοποιήθηκε στο σύνολο της οπότε «βρήκε έδαφος» ο κ.Κοτσάνος να τρέξει τη νέα κλινική της Παιδοδοντίας, ουσιαστικά ορθά και προσφέροντας στη σχολή, αλλά όχι νομότυπα, άθελα του πάντως όπως είχε υποστηρίξει παλαιότερα ο ίδιος.  «Ψηφίστηκε» στο Διοικητικό Συμβούλιο να λειτουργήσει η νέα κλινική της Παιδοδοντίας, αλλά…, θα πάει και για επικύρωση στη γενική συνέλευση, ώστε να είναι και το ΔΣ τυπικά εντάξει, όπως πρότεινε ο κ.Αθανασίου και συμφώνησαν και οι υπόλοιποι.

Advertisements

~ από eakodent στο Ιουνίου 5, 2012.

2 Σχόλια to “Από τη ζούγκλα της Τανζανίας, στην Οδοντιατρική ΑΠΘ”

  1. Σημειωτέον, οι έδρες είναι κάποιας παραδεκτής εταιρίας-ποιότητας με δυνατότητα υποστήριξης στη χώρα μας.

  2. […] έδρες που ήρθαν ως δωρεά από το πανεπιστήμιο του Aarhus (ενώ θα πήγαιναν στην Τανζανία), βρίσκονται πλέον εγκατεστημένες στην κλινική και […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: