Εξελίξεις στην Οδοντιατρική Σχολή σχετικά με: Τη Λειτουργία της Σχολής | Το θέμα του εργολαβικού προσωπικού του ΑΠΘ | Διοικητικό Συμβούλιο.

ImageΤα ΑΠΘ όπως γράφτηκε χθες παρουσιάζει μείζον πρόβλημα εδώ και καιρό με το υπαλληλικό του προσωπικό, καθώς έχουν γίνει 800 απολύσεις ατόμων που έχουν προσληφθεί για το πανεπιστήμιο μέσω εργολαβιών. Το κράτος, αναθέτει σε εταιρίες (σε “εργολαβικές εταιρίες”) να βρει υπαλληλικό προσωπικό για να καλύψουν τις ανάγκες του πανεπιστημίου όσον αφορά κυρίως υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης άλλα και άλλα πόστα. Επειδή λοιπόν το κράτος αδυνατεί να πληρώσει, δεν ανανεώθηκαν μέχρι στιγμής οι συμβάσεις των υπαλλήλων και πολλά πόστα και θέσεις στο ΑΠΘ έχουν μείνει ξεκρέμαστα. Να σημειωθεί ότι οι μισθοί των υπαλλήλων αυτών ήταν χαμηλοί και πολλές φορές οι εργασίες που διεκπεραίωναν ήταν πέραν των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να λειτουργεί το πανεπιστήμιο.

Σε ότι αφορά την Οδοντιατρική Σχολή ΑΠΘ, η σχολή με τις απολύσεις χάνει 18 άτομα προσωπικού εκ των οποίων 8 καθαρίστριες, φύλακες, γραμματείες και εργαλειοδοσίες. Οι εργαλειοδοσίες εξ όσων γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι αυτές της κλινικής της Εξακτικής και της Ακίνητης Προσθετικής.

 

Οι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου έχουν ξεκινήσει διαφόρων μορφών κινητοποιήσεων ήδη, καθώς προχθές κατέλαβαν συμβολικά την κεντρική βιβλιοθήκη για 2 ώρες, οι περισσότεροι και με το δίκαιο τους μένουν ξεκρέμαστοι.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Οδοντιατρική Σχολή παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες σα σχολή καθώς προσφέρει υπηρεσίες υγείας, μέσα στο κτίριο της σε 14.000 ασθενείς από τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Δεδομένου αυτού, δε μπορεί λοιπόν να “υπολειτουργήσει”! Δε γίνεται να λειτουργήσει η σχολή και κυρίως σε ότι αφορά το κλινικό της έργο, τη στιγμή που δεν θα υπάρχει 1ον καθαριότητα και 2ον και 3ον εργαλειοδοσίες και φύλαξη της σχολής. Αντίθετα σχολές με “αμφιθεατρικού τύπου παραδόσεις-εκπαίδευση” υπάρχει η δυνατότητα να παραμείνουν ανοιχτές, υπολειτουργώντας βέβαια και αυτές. Να σημειωθεί επίσης, ότι η σχολή εδώ και χρόνια τελεί υπό καθεστώς υποχρηματοδότησης ενώ υπήρξε ομολογουμένως και κακοδιαχείρηση, αλλά αυτό αποτελεί άλλη συζήτηση. Από εδώ και απο ‘κεί όμως γίνονταν “μπαλώματα” και λειτουργούσε, είτε αυτό αφορά εμπλοκή πχ των μελών ΔΕΠ στις παραγγελίες υλικών και δουλειές της αποθήκης, ή για παράδειγμα η γραμματεία του προέδρου, η οποία είχε συνταξιοδοτηθεί και ερχόταν εθελοντικά ένα χρόνο ώστε να προχωρούν κάποιες διαδικασίες, είτε φύλακες της σχολής που εμπλέκονταν σε άλλες διαδικασίες πέραν των αρμοδιοτήτων τους, υπερωρίες των εργαλειοδοσιών κλπ.
Με τα σημερινά δεδομένα όμως Η ΣΧΟΛΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ.

 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο, στη 1 μ.μ. Ο κ. Παλαγγιάς ξεκίνησε τις τοποθετήσεις ενημερώνοντας το σώμα ότι χθες ο πρύτανης, κ. Μυλόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της οδοντιατρικής σχολής με τη γενική γραμματεία του υπουργείου χωρίς όμως να υπάρξει κάποια διάθεση ενασχόλησης με το συγκεκριμένο θέμα από πλευράς υπουργείου. Το ΔΣ αποφάσισε να διεξαχθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 1 Οκτωβρίου Γενική Συνέλευση Τμήματος.

Η σχολή θα είναι ανοιχτή αλλά οι ΚΛΙΝΙΚΕΣ και τα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ ΔΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!

Ο κ. Παλαγγιάς πρότεινε αρχικά να ξεκινήσουν τη Δευτέρα μόνο τα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια και οι κλινικές να είναι κλειστές, για τις πρώτες 15 μέρες του μήνα μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη και να δούμε πως θα πανε τα πράγματα. Τελικά όμως δεν αποφασίστηκε κάτι, τέτοιο, καθώς:

Τη Δευτέρα ΠΡΕΠΕΙ όλη η σχολή ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ από το ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ μέχρι και το ΠΤΥΧΙΟ να είναι στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος για να ενημερωθεί. Η ώρα διεξαγωγής της συνέλευσης δεν έχει οριστεί ακόμα. Επίσης την Παρασκευή θα διεξαχθεί έκτακτη Σύγκλητος και περιμένουμε και τις αποφάσεις και αυτής.

 

Στο ΔΣ ο κ. Κοΐδης τόνισε την ανάγκη να βγει το πρόβλημα της σχολής παραέξω και να γνωστοποιηθεί με όποιοδήποτε τρόπο, είτε αυτό αφορά μια μαζική παράσταση έξω από τη σύγκλειτο την Παρασκευή από τον κόσμο της σχολής, είτε κάποια επικοινωνία με θεσμούς της πόλης όπως ο Δήμαρχος ακόμα και η προβολή του από τα τοπικά Μ.Μ.Ε.
Ο κ. Αντωνιάδης ως αναπληρωτής πρόεδρος και εκπρόσωπος της Σχολής στη σύγκλητο, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση στο πρόβλημα της σχολής από πλευράς συγκλήτου καθώς αυτή αποφασίζει για όλο το πανεπιστήμιο και όχι μόνο ένα τμήμα. Επισήμανε επίσης ότι η σχολή τα τελευταία χρόνια δεν έπαιρνε ποτέ τα χρήματα που της αντιστοιχούσαν και όταν τα έπαιρνε, ήταν χρήματα που χρωστούσε το κράτος από την προηγούμενη χρονιά.

Έγιναν επίσης και κάποιες κουβέντες για το αν θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες ενέργειες αυτόδιαχείρισης της σχολής αλλά κάτι τέτοιο ενέχει σοβαρούς κινδύνους ζωής για όλους τους φοιτητές και υπάρχον προσωπικό της σχολής ( πχ σε περίπτωση που αναλάμβαναν οι φοιτητές κάποιο μέρος της καθαριότητας των κλινικών )

 

Ο κ. Κοΐδης επίσης επισήμανε ότι το πρόβλημα προσωπικού ήταν γνωστό εδώ και καιρό αλλά δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες τόσο από σχολή όσο και από το Πανεπιστήμιο.

Επίσης τέθηκε θέμα ώστε να υπάρξει μια συνάντηση άμεση του ΔΣ Οδοντιατρικής Σχολής με τις Πρυτανικές αρχές. Συζητήθηκε επί ώρα για το αν αυτό πρέπει να γίνει μετά τη Γενική Συνέλευση της Δευτέρας ή άμεσα (σήμερα αύριο). Τελικά γύρω στις 4 υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρύτανη του ΑΠΘ κ. Μυλόπουλο. Εκείνη την ώρα ο κ. Μυλόπουλος μαζί με τον αντιπρύτανη οικονομικών κ. Παντή και την αντιπρύτανη κ. Κουΐδου, βρίσκονταν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, απέναντι από την Οδοντιατρική Σχολή, στην Αγ. Δημητρίου. Ο πρύτανης, κάλεσε το ΔΣ εκείνη τη στιγμή να υπάρξει συνάντηση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, όπου και εκεί διατυπώθηκαν κάποια σημαντικά στοιχεία όσον αφορά το πανεπιστήμιο και την Οδοντιατρική Σχολή.

Διαβάστε στο αμέσως επόμενο άρθρο για τη Συνάντηση του ΔΣ της Οδοντιατρικής Σχολής με τις πρυτανικές αρχές στο Τελλόγλειο Ίδρυμα.

Advertisements

~ από eakodent στο Σεπτεμβρίου 26, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: