Ένα αλλιώτικο ξεκίνημα

Το πρόβλημα της χώρας και η πανούργα κρίση, γενεσιουργός αιτία κάθε μας δεινού, χτυπά φέτος με την έναρξη της χρονιάς την πόρτα της σχολής μας, που απ’ το 4ο έτος και μετά είναι σα δεύτερο σπίτι για το φοιτητή οδοντιατρικής. Έτσι αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε πως η κρίση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και εκεί που ευχόμασταν να σταματήσει να διογκώνεται και να μας προσπεράσει (όσους από εμάς δεν πέτυχε ήδη) τώρα απευθύνεται σε εμάς για Imageτις σπουδές μας, το μέλλον μας, τις οικογένειες μας και πάει λέγοντας.

Όλοι έχουμε επηρεαστεί απ’ την τροπή αυτή και είναι εμφανής η αγωνία και ο ψιλοπανικός που έχει δημιουργηθεί απ’ την ξαφνική παύση της λειτουργίας της σχολής για μια μέρα τη Δευτέρα, ώστε να ενημερώσει ο Πρόεδρος τη σχολή για το πως έχει η κατάσταση και πως συνεχίζουμε. Ψυχραιμία ως τότε.

Υπάρχει έστω και κάτι καλό στην ιστορία που μόλις ξεκινά, όπως ίσως και με κάθε κακό. Ότι συνειδητοποιούμε πιο καθαρά πως είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας αυτής και δε θα είμαστε συνεχώς η εξαίρεση, ή κάποιο προνομιούχο κομμάτι της, ακόμα και με το πτυχίο πολύ σύντομα και την εύρυθμη λειτουργία της σχολής έστω προσωρινά. Ίσως κάνοντας την αυτοκριτική μας θα ‘πρεπε να παραδεχτούμε πως μπορεί να έχουμε αλλοτριωθεί, πως ήμασταν εγωιστές και έπρεπε να ταρακουνηθούμε αληθινά περιμένοντας τη σειρά μας και μόνο έτσι.

Πρόβλημα όμως έχει και η νομική, η φιλοσοφική, το απαραίτητο προσωπικό του απθ που δεν ξέρει αν θα εργάζεται (αυτό κι αν είναι ισοπεδωτικό), οι νοσοκομειακοί γιατροί που είναι απλήρωτες οι εφημερίες έξι μηνών, οι συνταξιούχοι, τα αμεα που τους καταργούν τα επιδόματα, οι άνεργοι με πτυχίο ή χωρίς. Δυστυχώς δε θα μπορούμε εσαεί να επικαλούμαστε την κοινωνική πτυχή της σχολής που παρέχει υπηρεσίες υγείας στα πλαίσια της κλινικής άσκησης και να τα μπαλώνουμε. Συμβαίνουν πολλά λίγο έξω απ’ το μικρόκοσμό μας, όπου εγκλωβιζόμαστε ενίοτε.

Στη φωτογραφία εικονίζονται τρεις βουλευτές της νδ σε εκδήλωση της οννεδ. Ο πρώτος πρώην υπουργός, ο δεύτερος νυν πρόεδρος της βουλής, ο τρίτος δε μου λέει πολλά. Οι δυο πρώτοι λοιπόν κατηγορούνται σύμφωνα πρόσφατο δημοσίευμα για κατάχρηση δημόσιου χρήματος και ξέπλυμά του μέσω κτηματομεσιτικού γραφείου συγγενή ενός εκ των άνωθεν βουλευτών, απ’ το οποίο αγόρασαν ακίνητα χωρίς να φαίνονται έτσι οι ίδιοι κάπου ώστε να κινήσουν υποψίες για το πως τα απέκτησαν. Οι ίδιοι που έχουν εμπλακεί και σε άλλα σκάνδαλα και δεν έχουν τιμωρηθεί για κανένα, που διόριζαν υπαλλήλους και τώρα απολύουν και όσους προσλήφθηκαν αξιοκρατικά, που χάριζαν μεταπτυχιακά, που φοροδιέφευγαν τεράστια ποσά και έκρυβαν την περιουσία τους και τώρα κατηγορούν το μετανάστη μικροπωλητή, που μας ξεγέλασαν πως δεν θα χει άλλα μέτρα, που, που…

Ο πρώτος εικονιζόμενος από αριστερά είναι ο Γεώργιος Βουλγαράκης, ήταν ο πρώτος γεν. γραμματέας της δαπ-νδφκ. Αν ήμουν μέλος αυτής της παράταξης πραγματικά θα ντρεπόμουν πολύ να συνεχίζω να την εκπροσωπώ και αν δεν είχα επωφεληθεί θα παραιτούμουνα αξιοπρεπώς. Διότι καταλαβαίνω την ανάγκη να ανήκεις κάπου, τη λογική που έχει ο βολεψάκιας, τον τρομοκρατημένο ψηφοφόρο, τον ένθερμο υποστηρικτή που πανηγυρίζει για την πρωτιά στις φοιτητικές όμως, ιδίως το νέο δύσκολα.

Ελπίζουμε πραγματικά να πάνε όλα καλά με τη σχολή και να μην παραταθεί αυτό το άγχος. Να αφυπνιστούμε και να βλέπουμε σφαιρικά τα γεγονότα καθώς και να συζητάμε που και που σα φοιτητές και ενεργοί πολίτες σε κάποιο αμφιθέατρο ως ίσοι και γιατί όχι, χωρίς την υποκρισία του παραταξιακού συστήματος. Και τι ωραία, μια φορά μαζί να διαδηλώσουμε εκεί όπου πάντα οι άνθρωποι διεκδικούσαν ενωμένοι τα δικαιώματά τους, στο δρόμο.

Καλή μας αρχή!

Advertisements

~ από eakodent στο Σεπτεμβρίου 27, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: