Συνάντηση Μυλόπουλου – Παντή με το σωματείο εργολαβικών υπαλλήλων

Παρακολουθήσαμε την ομιλία – συζήτηση μεταξύ του σωματείου των εργολαβικών υπαλλήλων και των Πρυτανικών Αρχών. Λίγο πολύ ειπώθηκαν τα εξής:

Από πλευράς πρυτανείας οι κ.. Μυλόπουλος – Παντής, διευκρίνισαν  ότι στηρίζουν τους εργαζόμενους και προσπαθεί να παραμείνουν όλοι στα πόστα τους και όχι κάποιοι απ’ αυτούς, παρόλα αυτά, δεν συμφωνούν με το κλείσιμο του πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή. Θεωρούν ότι είναι η έσχατη μορφή κλιμάκωσης της αντίδρασης του ιδρύματος.

 Σχετικά με τα οικονομικά και τις εργολαβίες, διευκρίνισαν  ότι, οι εργολαβικές εταιρίες κοστίζουν στο πανεπιστήμιο περί τα 16(!) εκατομμύρια ευρώ από τα 25 που πήρε το ίδρυμα φέτος από το κράτος για τις ανάγκες του. Σημειωτέον η χρηματοδότηση είναι ήδη πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Από τα 25 εκ. Ευρώ που παίρνει το πανεπιστήμιο τα 16 πηγαίνουν σε αυτές τις εταιρίες και μόλις τα υπόλοιπα 9 αξιοποιούνται για το ίδρυμα αυτό καθ’ αυτό!

 Ξαναλέμε, οι εταιρίες αυτές είναι, μέσω των οποίων αρκετοί υπάλληλοι του ΑΠΘ προσλαμβάνονται από το κράτος, ενώ θα μπορούσε το κράτος να τους προσλάβει απευθείας…! – όπως είχαν προτείνει οι πρυτάνεις του ΑΠΘ εδώ και καιρό στη τότε Υπ.Παιδείας Διαμαντοπούλου, ή έστω να προσληφθούν μέσω της Εταιρίας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου, οπότε πάλι δε θα υπήρχε μεσάζοντας, αλλά δεν έγινε ούτε αυτό δεκτό από το υπουργείο!

 Πολλοί από τους εργαζόμενους πήραν το λόγο και υποστήριξαν πως το κλείσιμο του πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό μέτρο πίεσης.

Απ’ την άλλη οι πρυτάνεις υποστήριξαν πως θα πιέσουν όσο μπορούν και θα έρθει τελικά μια βοήθεια. Η βοήθεια αυτή προσδιορίζεται βέβαια, όχι ως χρηματική, αλλά ως μια έγγραφη υπόσχεση του υπουργείου ότι ΘΑ(!) δωθούν στο μέλλον κάποια χρήματα ώστε να μπορούν βάση αυτού να τροποποιήσουν τον προϋπολογισμό. Έτσι επί “ υποσχέσεων” και τροποποιήσεων στο μίνιμουμ κόστος λειτουργίας του, το πανεπιστήμιο, εκτιμούν ότι θα μπορεί να λειτουργήσει για ένα μήνα – κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα και μετά βλέπουμε.

 Απ’ την άλλη πολύ σωστά όπως επισήμανε κάποιος από το σωματείο των εργαζομένων, ένας μήνας δεν αποτελεί προοπτική. Δε μπορεί κάθε μήνα το πανεπιστήμιο να μπαίνει σε αυτήν την ιστορία!

 Επίσης, από στοιχεία που έδωσε ο κ. Μυλόπουλος, στην ιστορία των εργολαβιών, το ΑΠΘ εμπλέκεται όσο κανένα άλλο ίδρυμα της χώρας. Είναι βέβαια και το μεγαλύτερο με διαφορά από τα υπόλοιπα ιδρύματα. Αλλά δεν είναι δυνατόν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΚΠΑ που είναι πολύ μικρότερο από της Θεσσαλονίκης μιας και το Πολυτεχνείο και το Οικονομικό είναι ξεχωριστά τμήματα, να έχει περισσότερους μόνιμους υπαλλήλους απ’ ότι το ΑΠΘ και ταυτόχρονα το ΑΠΘ να δουλεύει με “εργολαβίες”… Αντίθετα σε άλλα ιδρύματα οι εργολαβίες αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό και συνεπώς δεν πλήττονται σε αυτόν τον τομέα, οπότε και το θέμα δεν αγγίζει εύκολα τους άλλους πρυτάνεις σε ανώτερο επίπεδο.

 Αξιοσημείωτο επίσης, είναι για δεύτερη φορά η αναφορά του αντιπρύτανη οικονομικών κ. Παντή στο γεγονός ότι πολλά εξαρτώνται από το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πάρει την επόμενη δόση από την τρόικα… Το γεγονός αυτό ειπώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση με το ΔΣ της Οδοντιατρικής, “αν δεν δοθεί τα πράγματα θα χειροτερέψουν , ενώ προσωπικά εκτίμησε ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο…

Βέβαια, εκτιμούμε την κρισιμότητα της κατάστασης όχι μόνο στο ΑΠΘ αλλά και σε όλη τη χώρα και τον εμπαιγμό αυτής σε διεθνές επίπεδο και πως όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Οι αποτυχίες των κυβερνητικών σχηματισμών διαδέχονται η μία την άλλη. Κάθε φορά που συζητούνται νέα μέτρα, για να εξασφαλιστεί μέσω της επικείμενης δόσης που θα εκταμιεύσουμε, η σωτηρία της χώρας, γίνεται ένας ντόρος περί κρισιμότητας και “ζωτικότητας”, τη στιγμή που ουσιαστικά το πισωγύρισμα δεν έχει σταματημό! Το αν η δήλωση αυτή του κ.Παντή για το θέμα αυτό αποδειχθεί “σκόπιμα τρομοκρατική” (οπότε να λέμε και ευχαριστώ μετά τα απάνθρωπα μέτρα και τις περικοπές) ή “προφητική” μένει να αποδειχθεί τις επόμενες μέρες.

Advertisements

~ από eakodent στο Σεπτεμβρίου 27, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: