Η ανθρώπινη πλευρά του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής | Δεν είμαστε… «ρουφιάνοι»!

 


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Γενική Συνέλευση του συλλόγου φοιτητών Οδοντιατρικής ΑΠΘ. Θα θέλαμε να σταθούμε στα εξής σημεία:

Καταρχάς θεωρούμε ότι άσκοπα μπήκε ο σύλλογος στην κουβέντα για τα νοσήλια. Έγιναν προτάσεις για αύξηση κατά κάποιο ελάχιστο ποσό σε συνδυασμό με αύξηση παραγωγικότητας, δηλαδή να δουλεύουμε παραπάνω περιστατικά, ακόμη και παραπάνω ώρες και μέρες. Αυτή η πρόταση έγινε στη λανθασμένη βάση ότι τα έσοδα της σχολής από τα νοσήλια του προπτυχιακού είναι 800.000 ευρώ ετησίως(!). Σύμφωνα με περσινά οικονομικά στοιχεία που έχουμε λάβει από τον πρόεδρο για τα έτη 2011 και 2012 ο πραγματικός αριθμός για τα νοσήλια του προπτυχιακού είναι 63.317,25 ευρώ το ’11 και 69.648,70 το ΄12. Επίσης τα έσοδα από το μεταπτυχιακό είναι περίπου 250.000 ευρώ. Ακόμη και με αυτά τα δεδομένα τα προηγούμενα χρόνια η σχολή μετά βίας τα έβγαζε πέρα. Μια σχετική πρόταση που συζητήθηκε, έγινε με σκοπό την εξεύρεση των 250.000 ευρώ που «κοστίζουν» οι εργολαβικοί υπάλληλοι αυτή τη στιγμή της σχολής ετησίως.

Βέβαια η λύση αυτή δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτή από τους απεργούντες της Οδοντιατρικής Σχολής αλλά ούτε και από τους φοιτητές, καθώς το πρόβλημα αφορά ολόκληρο το ΑΠΘ. Μια τέτοια πρόταση, στερείται ηθικής απέναντι στους υπόλοιπους 800 απεργούς. Ήδη, έχει κυκλοφορήσει αυτό το σενάριο στις τάξεις των απεργών κάνοντας λόγο για «ρουφιανιά» από μέρους της Οδοντιατρικής Σχολής, είτε αυτό αφορά τους φοιτητές είτε τα μέλη ΔΕΠ.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει από μέρους της σχολής καθώς έχουν παρθεί αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων τόσο από τους φοιτητές όσο και από τη Γενική Συνέλευση Τμήματος. Ας σκεφτούμε ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι αντιδράσεις του σωματίου των απεργούντων θα ήταν δικαιολογημένα, άγριες και «αιματηρές»!

Μια άλλη πρόταση που ακούστηκε παράξενα στα αυτιά μας, ήταν η ανάληψη καθηκόντων της εργαλιοδοσίας από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ή τους διδάκτορες. Θεωρούμε άστοχη μια τέτοια κίνηση, καθώς είναι και αυτοί φοιτητές, με κύριο μέλημα τους την εκπαίδευση τους για την οποία πληρώνουν και μάλιστα αδρά!

Παρόλα αυτά, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς κατατέθηκαν όχι μόνο απόψεις αλλά και προτάσεις από μεμονωμένους φοιτητές, μία εκ των οποίων τέθηκε σε ψηφοφορία (ακόμα και αν εμείς προσωπικά είμαστε αντίθετοι με αυτή)! Πρώτη φορά ξεφεύγουμε από τη λογική του πλαισίου ανά παράταξη! Ακόμη πιο σημαντικό φάνηκε το γεγονός, ότι ο καθένας ψήφισε κατά το δοκούν, εμπιστευόμενος καθαρά την προσωπική του κρίση και όχι την παραταξιακή γραμμή! Μάλιστα, έχουμε την εντύπωση ότι είναι ίσως η πρώτη φορά που όλοι άκουγαν με προσοχή τους ομιλητές έχοντας συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης! Και τέλος, πρώτη φορά, δεν είδαμε τα «τρενάκια» να κάνουν την εμφάνιση τους λίγο πριν την ψηφοφορία!

Κλείνοντας, πιστεύουμε ότι μερική αναστολή, θα έδινε μήνυμα στο υπουργείο ότι μπορούμε να λειτουργούμε υπό αυτό το καθεστώς (κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει, αλλά αυτοί δεν θα το γνωρίζουν)!Ταυτόχρονα αν κλείσουμε μεμονωμένα ως Οδοντιατρική ΑΠΘ, δύσκολα θα ιδρώσει το αυτί οποιουδήποτε αρμόδιου! Επομένως, το πρόβλημα δεν είναι «ατομικό»! Η μόνη λύση μέχρι στιγμής, είναι ίσως το κλείσιμο ολόκληρου του Αριστοτελείου και η μόνη που μπορεί να ασκήσει πίεση στους ανωτέρους! 

 

Advertisements

~ από eakodent στο Οκτώβριος 2, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: