«It’s a happy day…!» στην Οδοντιατρική ΑΠΘ!

Τις τελευταίες μέρες στην Οδοντιατρική Σχολή έχουν πραγματοποιηθεί Γενικές Συνελεύσεις καθώς και ΔΣ Τμήματος. Ακούστηκαν πάρα πολλά γύρω από το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο και κάποια δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών ήταν  κανονική διεξαγωγή των μαθημάτων για Τρίτη και Τετάρτη με σκοπό να θεωρηθεί αυτή η βδομάδα ως βδομάδα μαθημάτων (για να γλιτώσουμε τυχόν προβλήματα με παρατάσεις εξαμήνων και χρονιάς) και παράλληλα την κανονική λειτουργία της Σχολής από Δευτέρα 15/10 εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα της σχολής για παροχή επαρκούς προσωπικού «ασφαλείας». Υπογραμμίζεται ότι, η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και 2 φοιτητές. Αντίστοιχα στη Γενική Συνέλευση Τμήματος πέρασε η πρόταση του κ.Αθανασίου η οποία έκανε λόγο για συνέχιση αναστολής (Τρίτη-Τετάρτη), διορία στο ΑΠΘ μέχρι Τετάρτη μεσημέρι για αποστολή προσωπικού ασφαλείας με σκοπό την πλήρη λειτουργία της Σχολής από Δευτέρα, αλλιώς η σχολή η «αναλαμβάνει την τύχη στα χέρια της». Το «αναλαμβάνει την τύχη στα χέρια της», διατυπώθηκε τελευταία στιγμή για λόγους «κομψότητας»! Η αρχική πρόταση του κ.Αθανασίου, Αντωνιάδη και άλλων μιλούσε ξεκάθαρα για πρόσληψη εξωτερικών συνεργείων καθαρισμού!

Αντιπαραβάλλοντας τις 2 αυτές αποφάσεις βλέπουμε τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα τους. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μέσα σε 3 ώρες είχε ψηφίσει και τις δύο! Στο σύλλογο φοιτητών πρότεινε και ψήφισε λειτουργία σχολής (Τρίτη-Τετάρτη) ενώ στη Γ.Σ. Τμήματος ψήφισε αναστολή λειτουργίας (Τρίτη-Τετάρτη)! Επίσης στη συνέλευση φοιτητών δεν έγινε ποτέ αναφορά για πρόσληψη εξωτερικών συνεργείων  ενώ στη Γ.Σ. Τμήματος, υπερψηφίζοντας την πρόταση του κ.Αθανασίου, ψήφιζαν ουσιαστικά για πρόσληψη εξωτερικών συνεργείων καθαρισμού. Αυτό ισχύει τόσο για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όσο και για καθηγητές που δήλωναν συνέχεια «συμπαράσταση» στους απεργούς και πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Όσον αφορά επίσης τη Συνέλευση Φοιτητών, πέρασε ομόφωνα ψήφισμα για μαζική συμμετοχή στην προγραμματισμένη σημερινή πορεία του πανεπιστημίου (η οποία εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι εργαζόμενοι δε συμπορεύονται με τον πρύτανη και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο την πορεία τους). « Έκπληξη» προκάλεσε το γεγονός ότι στην προσυγκέντρωση στην Οδοντιατρική Σχολή αλλά ούτε και έξω από την πρυτανεία δεν υπήρχε κανένα μεγαλοστέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς επίσης ούτε σημαντική μερίδα καθηγητών και φοιτητών. Για την ακρίβεια σήμερα βρέθηκαν περίπου 50 φοιτητές και ΔΕΠ της Οδοντιατρικής. Να σημειώσουμε επίσης τις «εύστοχες» ερωτήσεις της ΠΚΣ στην εκπρόσωπο της ΑΡΕΝ όπως πχ για ποιο λόγο δεν συμπορεύεται με το ΠΑ.ΜΕ…; Θεωρούμε εκτός τόπου και χρόνου την παρέμβαση της ΠΚΣ, καθώς η κουβέντα μέχρι τότε ήταν συγκεκριμένη για το πρόβλημα της σχολής και του ΑΠΘ και δεν υπήρχε λόγος για προσωπική αντιπαράθεση.

Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ.Τ. ο κ.Αντωνιάδης πρότεινε η εργαλειοδοσία να καλυφθεί από 4-5ετείς φοιτητές μέσω ανταποδοτικών υποτροφιών! Να προσληφθούν δηλαδή μέσω προγράμματος εργασίας και να δουλεύουν, αντί να ασχολούνται με τις σπουδές τους και την κλινική άσκηση! Επίσης, στην προηγούμενη Γ.Σ.Τ., όπου στην απόφαση διατυπώθηκε και «συμπαράσταση της σχολής στους εργαζόμενους της εργολαβίας», πρότεινε πως ίσως θα ήταν καλύτερα να μην μπει αυτή η πρόταση συμπαράστασης…! Τέλος στο χθεσινό ΔΣ διατύπωσε την άποψη πως τον λυπεί η στάση των φοιτητών καθώς δε βλέπει από  αυτούς διάθεση η σχολή να λειτουργήσει και ότι βολεύονται ταυτόχρονα με αυτήν την κατάσταση! Να υπενθυμίσουμε στον κ.Αντωνιάδη πως τα μέλη ΔΕΠ, όπως είπε και η κ. Λυρούδια, είναι τα μόνα που δεν βλάπτονται από την τρέχουσα κατάσταση καθώς συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, αντί πχ να αποφασίσουν έστω και μία μέρα συμβολικής απεργίας όπως έκαναν άλλα μέλη του προσωπικού της σχολής! Αντίθετα οι φοιτητές είναι αυτοί οι οποίοι βλάπτονται ιδιαίτερα από αυτήν την κατάσταση (όπως και οι εργαζόμενοι) καθώς τα έξοδα φοίτησής τους τρέχουν χωρίς ουσία!

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι προς το τέλος της συνέλευσης ο κ.Αθανασίου παρουσίασε ολοκληρωμένα την άποψή του και αποφάσισε ο ίδιος(!) ότι περνάει ομόφωνα! Μετά από σχετικές πιέσεις κάποιων φοιτητών προχωρήσαμε σε ονομαστική ψηφοφορία.

Τέλος ελπίζουμε ότι τη Δευτέρα, στη νέα Γενική Συνέλευση, θα γίνει μια πιο ουσιαστική κουβέντα και όχι το group therapy που παρακολουθούμε κάθε φορά και ότι θα πρέπει ίσως να δοθεί και παραπάνω λόγος στους φοιτητές που δεν είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης Τμήματος.

Advertisements

~ από eakodent στο Οκτώβριος 11, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: