Μία μέρα στη «χωματερή» του ΑΠΘ

Διαβάσαμε το παρακάτω ρεπορτάζ σχετικά με το πρόβλημα του ΑΠΘ που άπτεται των εργολαβικών υπαλλήλων που βρίσκονται σε διάφορα πόστα στο ίδρυμα και μεταξύ άλλων και στην καθαριότητα. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία καθώς το άδικο εργασιακό καθεστώς τους δεν αλλάζει, συνεχίζουν οι περισσότεροι να είναι απλήρωτοι για μήνες και το πρόβλημα όλο και διογκώνεται. Έχουμε πάρει επανειλημμένα θέση για το θέμα.

 

 

Το στοιχείο που κρατάμε από το ρεπορτάζ είναι το εξής. Το υπουργείο και το κράτος δεν ιδρώνει, αντίθετα, έχουν επιτύχει να δημιουργήσουν προστριβές και διενέξεις μεταξύ των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Και καλά η πρυτανεία, άλλα λέει άλλα κάνει, έχει γραμμές από το υπουργείο κλπ, αλλά εν τέλει πλακώνονται φοιτητές με εργολαβικούς με πανεπιστημιακούς αλλά το πρόβλημα συνεχίζει! Διαβάστε το και θα καταλάβετε. Απ τη μία το το στοιχείο που περιγράψαμε απ’ την άλλη βέβαια, αρχίζει και γίνεται αισθητό το πρόβλημα ή έχει γίνει ήδη στις περισσότερες σχολές του ΑΠΘ, πέραν της Οδοντιατρικής Σχολής με τις κλινικές της. Βέβαια, απ’ την άλλη είναι άθλιο παρ’ όλη την κατάσταση που επικρατεί, ο κόσμος να πετάει κομφετί όπως θα διαβάσετε στις ορκομωσίες και μετά να ψάχνει μέρος χωρίς σκουπίδια να φωτογραφηθεί όπως και οι αφίσες των παρατάξεων και των πάρτυ που κολλιούνται σωρηδόν.

Δευτέρα, 10 το πρωί, επισκέπτομαι την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Με το που περνάω την είσοδο με τα χρωματιστά τζάμια, συναντώ έκπληκτος μια θάλασσα σκουπιδιών. Περπατάω με δυσκολία. Νάιλον σακούλες μπλέκονται στα πόδια μου, οι σόλες κολλάνε στο γρανιτένιο πάτωμα. Στα σημεία όπου πέφτει το πρωινό φως, αποκαλύπτονται υγροί λεκέδες από καφέδες, αναψυκτικά και ποτά. Αριστερά, ένα τεράστιο πανό που γράφει «Απεργία». Βγαίνω έξω για να ανασάνω. Κατευθύνομαι στο κτίριο διοίκησης, να μιλήσω με τους απεργούς. Στη διαδρομή, βλέπω μια ομάδα φοιτητών του Οικονομικού που μόλις έχουν αποφοιτήσει. Πανηγυρίζουν. Πολύχρωμα κομφετί «στολίζουν» τους φοίνικες. Ψάχνουν να φωτογραφηθούν κάπου που να μην έχει σκουπίδια. Σχεδόν αδύνατον. Στριμώχνονται μπροστά στο άγαλμα του Αριστοτέλη. Ο περιβάλλων χώρος θυμίζει χωματερή, ενώ από μια ντουντούκα ακούγονται συνθήματα για τον δίκαιο αγώνα των υπαλλήλων.

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αυτοί δηλαδή που δουλεύουν στους τομείς φύλαξης και καθαριότητας, απεργούν πάνω από σαράντα μέρες. Πέρα από την καταβολή των δεδουλευμένων τους -αφού έχουν να πληρωθούν από τον Αύγουστο-, βασικό αίτημά τους είναι να φύγουν οι εργολάβοι-μεσάζοντες και να προσληφθούν απευθείας από το Πανεπιστήμιο. Θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν να εργάζονται 25 συναπτά έτη σε καθεστώς εργολαβίας. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο βάσει νόμου υποχρεούται να συνεργάζεται με εργολαβικές εταιρείες. Ολα αυτά τα χρόνια, οι θέσεις των υπαλλήλων εξασφαλίζονται μέσω ενός ειδικού όρου στις συμβάσεις, ο οποίος αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να χαίρουν της εγκρίσεως του Πανεπιστημίου.

Τέλη Σεπτέμβρη, οι 304 υπάλληλοι της καθαριότητας άφησαν τις σκούπες και ως ένδειξη διαμαρτυρίας έκαναν κατάληψη στο κτίριο διοίκησης. Εκτοτε, το Αριστοτέλειο έχει νεκρώσει. Επικοινωνώ τηλεφωνικά με τον πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο. «Η στάση των απεργών είναι απολύτως αδικαιολόγητη. Τους προτείναμε να καταβάλουμε τους μισθούς και να επιστρέψουν στο πόστο τους, αλλά η πρότασή μας προσέκρουσε στην αδιαλλαξία των εργαζομένων. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι διεκδικήσεις τους είναι υπερφίαλες». Ο ίδιος, στη γενική συνέλευση των εργολαβικών υπαλλήλων στις 27 Σεπτεμβρίου, είχε ταχθεί υπέρ του δίκαιου αγώνα τους και συμφωνούσε με τη μόνιμη θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος. Περίπου ένα μήνα μετά τη συνάντησή τους, η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο. Η εργολαβική εταιρεία «Οικολογική Α.Ε.» καταθέτει ασφαλιστικά μέτρα, που εκδικάστηκαν στις 23/10. Σύμφωνα με την απόφαση, ορίζεται ομάδα «ασφαλείας» από είκοσι υπαλλήλους, η οποία θα καθαρίζει τους τουαλέτες και τους εσωτερικούς χώρους του ΑΠΘ.

Ανάμεσα στους απεργούς, επικρατεί εκνευρισμός και απογοήτευση. Στις 15 Νοεμβρίου λήγει η σύμβασή τους και πιστεύουν ότι θα απολυθούν όλοι. «Ο Μυλόπουλος, όταν ανέλαβε, μας είπε ότι όποιος εργολάβος τολμήσει να ρίξει έστω και ένα ευρώ το μισθό μας θα κηρυχθεί αυτόματα έκπτωτος. Τώρα μας προτείνει 486 ευρώ», μου λέει μια κυρία, εμφανώς φορτισμένη. Βομβαρδίζομαι με παράπονα, δεν προλαβαίνω να σημειώσω ούτε τα ονόματά τους. Προσπαθώ να περιορίσω τη συζήτηση με έναν υπάλληλο, ώστε να καταλάβω τι γίνεται. «Δουλεύω ως καθαριστής συνεχόμενα από το 1989 και ανά δύο χρόνια ανανεώνεται η σύμβασή μου. Είναι λογικό από την προσωπική μου εργασία να κερδίζουν χρήματα οι εργολάβοι; Το εργολαβικό κέρδος πρέπει να μένει στο Πανεπιστήμιο», μου εξηγεί ο 46χρονος Σεραφείμ Μούλτος.

Η απελπιστική εικόνα του Πανεπιστημίου έχει διχάσει τη φοιτητική κοινότητα. Από τη μία, όσοι έχουν απαυδήσει με τα σκουπίδια και προσπαθούν μαζί με τους καθηγητές τους να καθαρίσουν τουλάχιστον τους χώρους όπου κινούνται καθημερινά. Κάποιοι εξ αυτών ισχυρίζονται ότι έχουν προπηλακιστεί από απεργούς και φοιτητές, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν φοιτητές (αριστερούς κυρίως) ότι διασκορπούν επίτηδες σακούλες με σκουπίδια. Από την άλλη, αυτοί που συμπαρίστανται στους απεργούς και θεωρούν ότι η εθελοντική συγκομιδή είναι απεργοσπαστική κίνηση. Αποδέχονται ότι εμποδίζουν τους εθελοντές και χαρακτηρίζουν «αστειότητες» τις υπόλοιπες καταγγελίες. «Η απεργία είναι συνταγματικό δικαίωμα και τα υπόλοιπα κοινωνικά κομμάτια οφείλουν να σεβαστούν τον αγώνα των εργαζομένων. Όταν απεργούν οι χειρουργοί, χειρουργούν άλλοι στη θέση τους;» με ρωτάει μια κοπέλα από το τραπεζάκι των ΕΑΑΚ και προσθέτει: «Τα σκουπίδια δεν μας προβληματίζουν. Ο νόμος-πλαίσιο, τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα ακριβά συγγράμματα, αυτά είναι τα πραγματικά σκουπίδια».

Πάντως, πέρα από την ηθική διάσταση του ζητήματος, υπάρχει και η πρακτική. Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία; «Στο Αριστοτέλειο “τρέχουν” δεκάδες ερευνητικά προγράμματα που περιλαμβάνουν ζώα ή γενικώς βιολογικό υλικό. Για να μη μένουν τα βιολογικά απόβλητα εντός της σχολής και προκληθεί μόλυνση, οι φοιτητές από μόνοι μας τα συγκεντρώνουμε και τα πετάμε στους συμβατικούς κάδους της πόλης (π.χ. Αγίου Δημητρίου). Ο καθαρισμός πραγματοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εργαστηρίου», μου λέει ο 23χρονος Κωνσταντίνος Ιμπριάλος, πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας φοιτητών Θεσσαλονίκης. Δείχνει απελπισμένος. «Πώς είναι δυνατόν να προάγεις την επιστήμη σου, όταν αδυνατείς να διαχειριστείς τα απόβλητά σου; Καθυστερούμε εσκεμμένα τα ερευνητικά προγράμματα για να παράγουμε όσο το δυνατόν μικρότερο όγκων αποβλήτων».

Υστέρα από δέκα ώρες παραμονής μου στο Αριστοτέλειο, δεν ήξερα πλέον τι να πιστέψω από όσα είδα και άκουσα. Τον πρύτανη, που αθετεί τις υποσχέσεις του και φαίνεται να παίζει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων; Τους υπαλλήλους καθαριότητας, που έπειτα από 25 χρόνια εργολαβικής σχέσης αποφάσισαν φέτος να εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους; Τους φοιτητές, που έρχονται στα χέρια βδομάδα παρά βδομάδα, ή όλους αυτούς που προθυμοποιήθηκαν να μου μιλήσουν ανεπίσημα για να μου δώσουν σημαντικές πληροφορίες; Π.χ., ένας καθηγητής ισχυρίστηκε ότι ο ντόρος περί εργολαβικού κέρδους είναι ανούσιος, αφού, σε αντίθεση με τους υπολογισμούς του κ. Μυλόπουλου (κάνει λόγο για 2.500.000 ευρώ), δεν ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ ετησίως. Αυτήν τη στιγμή, το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας, που αριθμεί πάνω από 100.000 φοιτητές, παρουσιάζει εικόνα απόλυτης αποσύνθεσης. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, κανείς δεν τιμωρείται. Και ούτε πρόκειται. Γιατί η αλήθεια στο Αριστοτέλειο είναι θαμμένη κάτω από τις αμέτρητες στοίβες σκουπιδιών. Και μέχρι να την ανακαλύψουν, θα έχει βρωμίσει και αυτή.

 

Το VIDEO του ρεπορτάζ, μπορείτε να το παρακολουθήσετε ΕΔΩ.

Advertisements

~ από eakodent στο Νοέμβριος 12, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: