Δε θα πάρει φράγκο φέτος η Οδοντιατρική ΑΠΘ!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Διοικητικό Συμβούλιο Σχολής. Ανάμεσα στα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν ο αριθμός εισακτέων της σχολής. Τόσα χρόνια η Οδοντιατρική Σχολή ζητά από το Υπουργείο, βάση των προδιαγραφών της να εκπαιδεύσει 50 φοιτητές και κάθε χρόνο έρχονται περί τους 120 με τις διάφορες ειδικές κατηγορίες και τους υπεράριθμούς εν τέλει μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Προσπαθεί να βρεθεί τρόπος είτε νομικά είτε έμμεσα να πιέσει η σχολή το υπουργείο ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα της σε μια περίοδο που η χρηματοδότηση είναι μηδαμινή.

Η μηδαμινή χρηματοδότηση, επιβεβαιώθηκε μάλιστα από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, τον κ. Κυριαζή με τον οποίο έτυχε να συνομιλήσει ο πρόεδρος κ.Παλαγγιάς. Ο κ.Κυριαζής επικοινώνησε την ώρα του Δ.Σ. με τον κ.Αθανασίου τυχαία και επί τη ευκαιρία συνομίλησε και με τον πρόεδρο. Κλείνοντας το τηλέφωνο ο κ. Παλαγγιάς μας είπε τα εξής.

«Ο κ.Κυριαζής μου επιβεβαίωσε πως φέτος η Οδοντιατρική σχολή (και προφανώς όχι μόνο, αλλά και άλλα τμήματα) δεν πρόκειται να πάρει κρατική χρηματοδότηση φέτος, ούτε νέες προσλήψεις θα γίνουν σε ότι αφορά το προσωπικό της Σχολής.»

Η σχολή επίσης αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα με τη γραμματειακή της υποστήριξη καθώς επίσημα δεν υπάρχει ούτε κεντρική γραμματέας του προέδρου εδώ και 1μιση χρόνο περίπου, αν και όπως μας διαβεβαίωσε η προσωρινή, θα συμβάλει η τέως και συνταξιοδοτημένη γραμματέας κ. Καρατζά προς το παρόν.

Το άθλιο Μνημόνιο 3 που πέρασε προχθές, προβλέπει επίσης άμεσες απολύσεις και άλλων ατόμων του προσωπικού της σχολής.

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΧΟΛΗΣ
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που μας παρουσίασε ο πρόεδρος, ήταν οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων που έχει προσλάβει η ίδια η σχολή.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, χωρίς να αναφερθούμε σε ονόματα αλλά τα νούμερα είναι πραγματικά ότι:

Ο πιο υψηλόμισθος υπάλληλος της σχολής αμοίβεται, ΜΙΚΤΑ, με 1800 ευρώ ΟΜΩΣ με τις κρατήσεις οι οποίες είναι:

  • Το ΦΠΑ που αποδίδει η σχολή στο κράτος  : 336 ευρώ
  • 20% φόρος : 293 ευρώ
  • Η ασφάλιση του εργαζομένου (που ουσιαστικά δεν τον καλύπτει σχεδόν σε τίποτα όπως πλέον είναι τα ταμεία): 273 ευρώ / μήνα (ΤΕΒΕ)

με αποτέλεσμα να ο υπάλληλος να παίρνει ΣΤΟ ΧΕΡΙ 742 ευρώ από τα 1800!

Αντίστοιχα ο πιο χαμηλόμισθος από 1150 ΜΙΚΤΑ παίρνει 413 ευρώ στο χέρι.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι από τους 13 που έχει προσλάβει η σχολή είναι περίπου στα 450 ευρώ (μέση τιμή) τη στιγμή που τα μικτά τους είναι περί τα 1250 ευρώ. Σε όλους κρατείται ο ΦΠΑ που είναι περίπου 240 ευρώ. Αν οι προσλήψεις όμως αυτές γινόταν από το κράτος, θα μπορούσε κάλλιστα αυτό το ποσό να είτε να εξοικονομηθεί ή (προφανώς και λόγω των χαμηλών μισθών των υπαλλήλων) να καταλήγει στους εργαζόμενους, πέραν του ότι κανονικά δε θα έπρεπε η Σχολή να εμπλέκεται σε τέτοια θέματα! Δεν θα έπρεπε να μπερδεύονται μισθοδοσίες και αρμοδιότητες «αφεντικού-εργοδότη» σε ένα πανεπιστημιακό, καθαρά ακαδημαϊκό ίδρυμα!

Όσον αφορά το πως θα τα βγάλει πέρα η Οδοντιατρική Σχολή φέτος, αναμένεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο και να φτιαχτεί ένα οργανόγραμμα και και ένα πρόγραμμα επ’ αυτού. Να θυμίσουμε τέλος ότι πέρυσι η Οδοντιατρική Σχολή πήρε μόλις 13,000 ευρώ (!) κρατικής χρηματοδότησης αντί περίπου των 300.000 που έπρεπε να πάρει. Μια σχολή με κλινικό έργο, με οδοντιατρικά μηχανήματα, με υλικά, με εργαστηριακό έργο όσο κανένα άλλο Τμήμα της χώρας, μαζί με την Οδοντιατρική Αθήνας, και συνεπώς με μεγάλες οικονομικές ανάγκες, που παρέχει εν τέλει και υπηρεσίες υγείας σε πολίτες της Βορείου Ελλάδος.

Advertisements

~ από eakodent στο Νοέμβριος 13, 2012.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: