Και κανενός το αυτί δεν ίδρωσε…

Image

Βρισκόμαστε στη μέση μιας χρονιάς που όμοια της τα 5 χρόνια που είμαι στη σχολή δεν έχω βιώσει. Θα μπορούσα κάλλιστα να μας χαρακτηρίσω τα παιδιά της αλλαγής μια και όλα συνέβησαν σε μας. Πού είναι το 2008 που ζούσαμε στην “ισχυρή” Ελλάδα και έλεγαν όλοι ότι η κρίση δε θα πλήξει την πραγματική οικονομία; Είναι λες και πέρασε ένας αιώνας. Είμαστε στο 2013, από επάνω μας και τις οικογένειες μας έχουν περάσει 2 μνημόνια, 1 ανεπίσημο, 2 κουρέματα (επίκειται και νέο), μια επιδρομή καταθέσεων στην Κύπρο και ποιος ξέρει τι άλλο μέχρις ότου πάρουμε το πτυχίο μας…Μια και αυτή η στιγμή με τις τωρινές συνθήκες δείχνει να απομακρύνεται στον ορίζοντα. Από εκεί που μας έγνεφε με νόημα πως πλησιάζει η ώρα της λύτρωσης και της απεμπλοκής από το 9οροφο τρελάδικο της Αγίου Δημητρίου, πλέον μας έχει γυρίσει την πλάτη και απομακρύνεται με βήμα ταχύ.

Είναι όμως έτσι; 

Κάνουν όλοι αυτό που μπορούν για να υπάρξει λύση στο πρόβλημα και να μπορέσουμε το 4ο και 5ο έτος να δουλέψουμε επιτέλους χωρίς το συνεχές άγχος του νέου κλεισίματος των κλινικών αυτήν τη γαμημένη χρονιά; Ναι, πολύ καλά καταλάβατε, προσπαθώ να γράψω κείμενο απόδοσης ευθυνών.
“Και ποιος είσαι εσύ ρε φίλε που θα το κάνεις αυτό;” Θα αναρωτηθεί εύλογα και σωστά κάποιος. Δεν είμαι ούτε καλύτερος κανενός ούτε θεωρώ ότι έχω το αλάθητο. Αλλά όποιος θεωρεί ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα ή πιο εύστοχα, ας αφιερώσει το χρόνο του, ας γράψει ένα κείμενο και να μας το στείλει. Θα δημοσιευτεί απείραχτο.

Τις πταίει λοιπόν κύριοι φέτος και πάμε από το κακό στο χειρότερο;

 

1) Ο πρόεδρος

Ναι όλοι ξέρουμε και βλέπουμε ότι δείχνει κατώτερος των περιστάσεων. Δεν είναι δυνατό μόλις χθες να διαβεβαιώνει ότι δε θα κλείσει ΚΑΜΙΑ κλινική τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα και σήμερα το πρωί να βγάζουν ανακοίνωση 2 κλινικές. Χαρακτηριστικά δε, σε μια συνάντηση με περίπου 40 5ετείς που αγωνιούσαν για το τι θα συμβεί το Φεβρουάριο όταν είχαμε φτάσει πάλι σε κλείσιμο των κλινικών και του ετέθη το τι θα γίνει με τους ασθενείς που θα εγκαταλείψουν τις θεραπείες στη μέση, έδωσε την επιεικώς ανεκδιήγητη απάντηση: “Σας διαβεβαιώ ότι δε θα πάνε πουθενά” εννοώντας φυσικά ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν αλλού για την οδοντιατρική τους περίθαλψη!!! Επίσης, όταν η σχολή της οποίας είσαι πρόεδρος είναι με τα δυο πόδια έτοιμη να κλείσει δε φεύγεις στη μέση της εβδομάδας για την Αθήνα γιατί έχεις το προσωπικό σου ιατρείο εκεί. Αυτό δείχνει πλήρη έλλειψη επαγγελματισμού και παντελή αδιαφορία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Οδοντιατρική σχολή. Γιατί δηλαδή η Κτηνιατρική δεν έχει πρόβλημα;

2) Οι υπόλοιποι καθηγητές
Ναι φταίτε και εσείς για την κατάσταση στη σχολή μας. Ειδικά οι διευθυντές εργαστηρίων και οι διευθυντές τομέων φέρουν ευθύνη. Γιατί; Γιατί κύριοι, η συντριπτική πλειοψηφία ενδιαφέρεστε (ή τουλάχιστον δίνετε την εντύπωση ότι έτσι είναι) για το προσωπικό σας ιατρείο. Τι έγινε όταν κλείσαμε το Φεβρουάριο που έληξαν οι συμβάσεις καθαριότητας; Πόσοι ενδιαφερθήκατε πραγματικά για όλο αυτό; Εγώ είδα μόνο δύο-τρία μέλη ΔΕΠ με τις πράξεις τους να δείχνουν όντως ενδιαφέρον. Αν θεωρείτε ότι δεν είναι αυτή η δουλειά σας, σίγουρα δουλειά σας δεν είναι να πληρώνεστε, ενώ κάθεστε και οι κλινικές (άρα το 60-70% της λειτουργίας της σχολής) δε λειτουργεί. Εγώ αν είχα την ίδια βαρύτητα λόγου με πολλούς από εσάς, θα ήμουν καθημερινά κακός μπελάς στο κεφάλι του προέδρου και του πρύτανη μπας και βρεθεί λύση. Δε θα έκλεινα την κλινική δοθείσης της ευκαιρίας μέχρι νεοτέρας χωρίς να εξαντλήσω κάθε δυνατή λύση (βέβαια ούτε θα έφευγα από τις 12 από τη σχολή για να πάω, όπου με φωτίσει ο Θεός, αλλά αυτό είναι άλλου Παπά ευαγγέλιο). Όχι, συμβολή δεν είναι η δήθεν συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις τμήματος, όπου κάθε μα κάθε φορά γινόμαστε θεατές του ίδιου κακοπαιγμένου θεάτρου. Τον Οκτώβριο φτάσαμε να παίρνει κάποιος το μικρόφωνο και να ξέρουμε από πριν τι θα πει και πώς θα το πει. Χρειάζονται λύσεις, όχι θεωρίες ούτε φιλοσοφίες περί ζωής και πραγματικότητας. Πανεπιστημιακός καθηγητής εκτός από τιμητικός δύσκολα αποκτούμενος τίτλος (στις χώρες που όχι όποιος κάνει αίτηση τον εκλέγουμε) και πολλές δημοσιεύσεις στο Pubmed με υψηλό impact factor, σημαίνει παράλληλα μέντορας, καθοδηγητής για τους νεότερους και παιδαγωγός (είτε αυτοί που είναι μαθητές σου είναι 10 ετών είτε κοτζάμ γαϊδούρια).

Και αυτό απευθύνεται και στους 2 προαναφερόμενους:
Οι γονείς των παιδιών που εμπιστεύτηκαν εσάς για την επαγγελματική τους εκπαίδευση, σε ποιον να στείλουν ακριβώς το λογαριασμό των εξτρά ενοικίων και συναφών εξόδων που θα απαιτηθούν εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας επί του προβλήματος; Όταν στην Κινητή βγαίνουν ημερομηνίες για λήξεις περιστατικών σα να μη χάθηκε ούτε ημέρα (όχι δύο μήνες), οι ημερομηνίες της εξεταστικής Ιουνίου παραμένουν ως έχουν, σύντομα οι κλινικές Περιοδοντολογίας και Ακίνητης θα ανακοινώσουν πότε είναι οι καταληκτικές ημερομηνίες, αυτό μου δείχνει ότι δε σας ένοιαξε ούτε στο ελάχιστο αν οι φοιτητές του τέταρτου και πέμπτου έτους ασκήθηκαν σωστά, αν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για την περάτωση περιστατικών ή αν θα έχουν καλύψει τις προϋποθέσεις για να συμμετέχουν στην εξεταστική. Ώρες ώρες, θυμάμαι ορισμένους να μιλάνε για την crème de la crème των αριστούχων μαθητών που βρίσκονται στη σχολή μας και γελάω. Ευχαριστούμε, αλλά από λόγια χορτάσαμε, ώρα για πράξεις!

3) Ναι φταις και εσύ που το διαβάζεις. Ναι ρε φίλε, φταις! 
Γιατί; Γιατί έχει μια ολόκληρη χρονιά που έχουν περάσει από επάνω σου οι πάντες, σε κάνουν ό,τι θέλουν και συνεχίζουν να σε κάνουν ό,τι θέλουν και εσύ μένεις αμέτοχος. Κι αν δε μένεις, περιορίζεσαι στο να ρωτάς τους όποιους συνδικαλιστές-μέσασταπράγματα-συμφοιτητές αν ξέρουν κάτι παραπάνω ή εξαντλείς τις διαμαρτυρίες σου στα πηγαδάκια με τους συμφοιτητές σου και με rants στο Facebook όπου επικαλείσαι την τραγικότητα της κατάστασης και πόσο έλεος είναι η φάση (βέβαια δε συμμετέχεις στο φιάσκο συνελεύσεων είτε γιατί δε συνάδει με το lifestyle σου είτε γιατί είσαι αντισυμβατικός και έχεις πάρει χαμπάρι τη σαπίλα -αλλά το κράξιμο κράξιμο για όλους και για όλα-).

4) Φταίμε όλοι ανεξαιρέτως οι συνδικαλιστές, γιατί κοιμόμαστε. 
Γιατί οι μεν παίζουν tichu και τα πίνουν στο trois, οι δε έχουν φτάσει 5ο έτος ή πτυχίο και τα αρθριτικά ή τα προσωπικά τους ζητήματα τούς ενδιαφέρουν περισσότερο από το τι γίνεται στη σχολή. Προσωπικά όμως, αηδιάζω όταν 400 φοιτητές περιμένουν από 10-15 άτομα να μπουν μπροστά για να καθαρίσουν την μπουγάδα και να γίνει η δουλειά τους χωρίς να ανοίξουν το στόμα τους να πουν ούτε ψίθυρο μπροστά στους καθηγητές. Φωνή έχουμε όλοι, αν την επόμενη φορά που γίνει συνέλευση δεν την αξιοποιήσουμε, είμαστε 1000% άξιοι της μοίρας που προδιαγράφεται μπροστά μας. Και ειδικά για τους 4-5ετείς, αυτή περιλαμβάνει έναν ακόμα χρόνο στο κτίριο.

PS 1: Έφτασε στα υπέροχα αυτιά μου η φήμη ότι στο 3ο έτος ορισμένοι προτείναν να ανοίξει η Περιο ειδικά για αυτούς και να την καθαρίζουν κιόλας, γιατί τα δικά τους περιστατικά δεν τα αξιολογούν οι ίδιοι ως μολυσματικά. Θα παρέπεμπα τον εμπνευστή και τους υποστηρικτές της πρότασης να ξεκινήσουν καθαρίζοντας τις τουαλέτες και τα πατώματα και μετά ας καθαρίσουν και την κλινική… Η καθαριότητα δεν αφορά μόνο τα 3 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνει περιμετρικά η έδρα.

PS 2: Αλήθεια, όταν θα λήξουν οι συμβάσεις των εργαλειοδοτών στην Εξακτική και στην Περιο σε 1 μήνα, υπάρχει προοπτική για το τι θα γίνει…;

PS 3: Αυτή η σχολή του χρόνου θέλει να χρεώνει 300 ευρώ νοσήλια για κλινική συνολικής αντιμετώπισης. Βέβαια τα μεταπτυχιακά και χωρίς καθαρίστριες συνεχίζουν και δουλεύουν απτόητα. Αν το προπτυχιακό δεν είχε πεντάευρα αλλά χρέωνε το κατιτίς παραπάνω, τότε θα έκλεινε με την ίδια ευκολία, όπως τώρα;

Advertisements

~ από eakodent στο Μαρτίου 28, 2013.

Ένα Σχόλιο to “Και κανενός το αυτί δεν ίδρωσε…”

  1. Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάν να γαμηθούν…!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: