Το νέο μας μενού (γνωστόν και ως τιμοκατάλογος)

Μια που πολλή συζήτηση άρχισε να γίνεται από πέρσι για τα αυξημένα νοσήλια που θα επιβληθούν από φέτος, ας γίνει μια ενημέρωση για να μην είναι 2 κλινικά έτη στα τυφλά και δε γνωρίζουν τι συμβαίνει. Και αυτό, γιατί όπως γίνεται διαχρονικά την πληροφορία στη σχολή μας την κατέχουν ελάχιστα άτομα, πράγμα αδιανόητο, όταν αφορά 200 άτομα.

Αυτός είναι ο νέος “τιμοκατάλογος” που θα ισχύσει για το 4ο έτος από την έναρξη της κλινικής άσκησης των φοιτητών.

Image

Τα νοσήλια αυξάνονται τρομακτικά από τα 5 ευρώ που ήταν η στάνταρ τιμή για όλες τις οδοντιατρικές πράξεις. Η αύξηση είναι από 100% στις περισσότερες κλινικές ως και 900% στην Κινητή Προσθετική (θεωρώντας πως η τιμή αναφέρεται για κάθε οδοντοστοιχία).

Παραδείγματος χάριν:
Ένας ασθενής που στο σχέδιο θεραπείας περιγράφεται πως χρειάζεται 10 εξαγωγές και ολική άνω κάτω, αυτό αυτομάτως μεταφράζεται σε:
50 ευρώ για τις εξαγωγές (αφού, σύμφωναμε την κλινική της Εξακτικής, 1 με 2 δόντια θα κοστίζουν 10 ευρώ και 3 με 4, 20 ευρώ) και 100 ευρώ για την ολική άνω κάτω (με δεδομένο ότι η κάθε γνάθος χρεώνεται χωριστά σα να επρόκειτο για μεμονωμένη ολική). Συνυπολογίζοντας το κόστος του τεχνίτη που κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 400 ευρώ για τη συγκεκριμένη εργασία, το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στα 550 ευρώ.
Με το παλιό σύστημα, οι εξαγωγές (σε 4 συνεδρίες) θα κόστιζαν στον ασθενή 20 ευρώ και η ολική άνω κάτω 10. Μαζί με το κόστος του τεχνίτη, 430 ευρώ!

Το τρομακτικό όμως είναι πως οι ιθύνοντες ευελπιστούν ο ίδιος “τιμοκατάλογος” να εφαρμοστεί και για το 5ο έτος και πτυχίο, δίνοντας μια “περίοδο χάριτος” για εφαρμογή του μετά τις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτές οι τιμές που υπάρχει προσδοκία να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με τις αυξημένες απαιτήσεις για την κλινική άσκηση του 4ου έτους, είναι δεδομένο πως αφενός θα οδηγήσει το όλο εγχείρημα σε αποτυχία και το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να κατακλύσει άγχος τους φοιτητές που θα διαπιστώσουν σύντομα πως δε “βγαίνει” το πρόγραμμα, αφετέρου δε θα αυξήσει τα απλήρωτα νοσήλια από μέρους των ασθενών που θα καλείται ο φοιτητές να εξοφλήσει, ώστε να κατοχυρώσει τα περιστατικά (πράγμα που τα τελευταία 2-3 έτη έχει συμβεί σε πολλούς φοιτητές).

Ένα μικρό σχόλιο
Καταρχάς η Οδοντιατρική σχολή ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αυτό σημαίνει πως σκοπός είναι ο φοιτητής να εκπαιδευτεί και να μάθει, να εξασκήσει τις κλινικές δεξιότητες και να μπορεί, αποφοιτώντας, να τις εφαρμόσει στους δικούς τους ασθενείς. Κατά συνέπεια, για να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, η θεραπεία των ασθενών (ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται και προσθετική), είναι χρονοβόρα διαδικασία και σε ορισμένες περιπτώσεις “κουραστική” τόσο για τον ασθενή όσο και το φοιτητή. Είναι σαφέστατο πως το συγκριτικό πλεονέκτημα της σχολής που ως τώρα εξασφαλίζει απρόσκοπτη ροή ασθενών και την υπομονή τους για τους ασκούμενους φοιτητές θα ανακοπεί με την εφαρμογή ενός τέτοιου “τιμοκαταλόγου” (ούτε ταβέρνα να ήμασταν…).

Αντί επιλόγου
Όταν τελευταία φορά, πριν 2 χρόνια, επιχειρήθηκε παρόμοια προσπάθεια για αύξηση νοσηλίων, οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται πως η αντίδρασή μας εισακούστηκε και σταμάτησε η προσπάθεια. Βέβαια τότε, κάποιος γαλάζιος υπεύθυνος που σήμερα έχει πάρει πτυχίο, προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του τότε προέδρου. Ευτυχώς, οι παρόντες έχουν αλλάξει μυαλά και δεν ακολουθούν, πλέον τουλάχιστον, τα χνάρια του.

Advertisements

~ από eakodent στο Οκτώβριος 7, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: