Αρμενίζουμε στο πέλαγο με βάρκα την ελπίδα…

Η χρονιά μπορεί να πει κανείς πως ξεκίνησε στραβά. Πιο στραβά δε γίνεται. Όποιος συστηματικά παρακολουθούσε τη σελίδα της σχολής το τελευταίο εξάμηνο κατανοούσε πως οι διαγωνισμοί που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση της συνολικής αντιμετώπισης αργούσαν χαρακτηριστικά… Τρανό παράδειγμα πως στο τέλος Αυγούστου ανακοινώθηκαν οι περισσότεροι με ορίζοντα να τελιώσουν λίγο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Κοινώς όλα στο πόδι μπας και περισώσουμε τίποτα. Αυτό είναι και το κυριότερο χαρακτηριστικό της προσπάθειας υλοποίησης ενός, δυστυχώς, εκτρώματος που το ντύνουμε με το πολυθρύλητο περιτύλιγμα εν ονόματι συνολική αντιμετώπιση ασθενούς.

Από την εποχή που ψηφίστηκε η ΚΣΑΑ (το 2010), είχε αφεθεί αναπάντητο το τι θα συμβαίνει με όποιον δεν έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα μαθήματα ή κλινικές υποχρεώσεις. Τότε, ορισμένοι εκπρόσωποι φοιτητών ρωτούσαν επανειλημμένα και οι υπεύθυνοι σφύριζαν αδιάφορα με απαντήσεις του στυλ θα δούμε, ενώ άλλοι εκπρόσωποι έκαναν (?) τους χαζούς μια και δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα. Επίσης, δε διευκρινίστηκε ποτέ οι φοιτητές που ήταν με το παλιό πρόγραμμα σπουδών πότε θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις κλινικές τους υποχρεώσεις δουλεύοντας τα περιστατικά τους.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα, όπου από τη Δευτέρα, 16 ΜΟΝΟ φοιτητές του 5ου έτους θα απασχολούνται στην κλινική συνολικής αντιμετώπισης και οι υπόλοιποι θα είναι πρακτικά στον αέρα. Τα δε 100 άτομα του πτυχίου έχουν αφεθεί σε μία Παρασκευή, όπου σε 5 ώρες που διαθέτουν συνολικά, η καλύτερη λύση είναι μια κλεψύδρα ανάλογη της Ερμιόνης στο Χάρι Πότερ για να ανταπεξέλθουν σε όλες τις υποχρεώσεις που έχουν απομείνει. Βέβαια, είναι σίγουρο πως καμιά κλινική/εργαστήριο δε συγκέντρωσε τους επί πτυχίω φοιτητές για να διαπιστώσει πόσοι χρωστούν ακόμα περιστατικά και τι είδους, εκτός από την κλινική της Ακίνητης Προσθετικής. Και όχι, δε πιστεύουμε την πλειονότητα των καθηγητών, όταν λένε ότι νόμιζαν πως αυτοί οι επι πτυχίω φοιτητές είναι μόνο καμιά 20αριά, γιατί έτσι αφήνεται να εννοηθεί ότι δε ξέρουν τι γίνεται στην ίδια τους την κλινική. Θεωρείται από τους καθηγητές απόλυτα φυσιολογικό πως ένα ολόκληρο έτος που δε δούλεψε στην αρχή του 4ου έτους για 2 μήνες λόγω προβλημάτων καθαριότητας να έχει περατώσει το σύνολο των κλινικών υποχρεώσεων και να μένουν 10-20 άτομα για να ολοκληρώσουν, πράγμα το οποίο δε συμβαίνει ούτε όταν οι κλινικές λειτουργούν πλήρως. Πριν κάποιος βιαστεί να το αποδώσει σε πιθανή αδιαφορία, ας σκεφτεί πως υπάρχουν και οι αναποδιές όταν υπεισέρχεται στην εξίσωση ο ανθρώπινος παράγοντας (γνωστός και ως ασθενής).

Προπαιτούμενα

Είναι αδιανόητο να μένει εκτός της ΚΣΑΑ φοιτητής, επειδή δεν κατόρθωσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τα διάφορα σύνδρομα και την περιοδοντίτιδα ή επειδή κόπηκε στην προληπτική! Για ένα εξάμηνο το λιγότερο οφείλει να αποτελεί μία εκδοχή του Κάσπερ παρακολουθώντας μόνο θεωρητικά και φροντιστηριακά μαθήματα. Κι αν για τα προαπαιτούμενα μαθήματα λίγο ή πολύ όλοι ήταν ενημερωμένοι, δεν μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τα περιστατικά.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη γναθοχειρουργική, αφού είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η σχολή μας εξαετούς φοίτησης με ένα χρόνο κλινικής εξειδίκευσης στη ΣΓΠΧ. Από την εποχή που πρωτοκαθιερώθηκε η περιβόητη εβδομάδα στο Παπανικολάου στο Ι’ εξάμηνο, η αίσθηση που έμενε στους φοιτητές ήταν πως είναι παντελώς άχρηστη και δεν προσφέρει τίποτα στη συνολική εκπαίδευση. Αντιθέτως σε κρατάει πίσω από τις κλινικές υποχρεώσεις. Μάλιστα, για να βρίσκεσαι στις 8 το πρωί εκεί, οφείλεις να μετακινηθείς με προσωπικά έξοδα, καθώς ουδεμία πρόβλεψη ομαδικής μετακίνησης υπάρχει αντίστοιχη με αυτή που οργανώνει η Ιατρική σχολή για τους φοιτητές. Κι αν αργήσεις πράγμα μη παράλογο με την πρωινή κίνηση, έχεις να ακούσεις και τις φωνές του διευθυντή, γιατί δεν ήσουν στην ώρα σου 20 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη για να ζήσεις το μύθο σου στο μαγευτικό Παπανικολάου… Βλέποντας βέβαια, ουδεμία αντίδραση από το πλευρό των φοιτητών, οι εβδομάδες έγιναν δύο και δε θα είναι αξιοπερίεργο αν γίνουν και παραπάνω μελλοντικά. Αφού όλα γίνονται δεκτά… Κάποτε στο Φύμα, είχαμε γράψει περιπαικτικά πως για την εγγραφή στη σχολή μαζί με όλα τα δικαιολογητικά, ο πρωτοετής θα είναι υποχρεωμένος να καταθέτεί και ορισμένα ιστορικά της ΣΓΠΧ και τουλάχιστον ένα μήνα παρακολούθηση στο νοσοκομείο (μια που έχει πολύ ελεύθερο χρόνο). Δεν αργεί και ιδιαίτερα η στιγμή που θα συμβεί αυτό.

Η γενική αίσθηση με τις τελευταίες εξελίξεις είναι πως η κατάσταση στην Οδοντιατρική σχολή δυσκολεύει αναντίστοιχα με τους καιρούς. Ίσως πρόκειται για μία προσπάθεια φιλτραρίσματος και ελέγχου της επαγγελματικής αγοράς. Αφού το υπουργείο δε μειώνει τους εισακτέους, θα μειώσουμε με άλλον τρόπο τους μελλοντικούς επαγγελματίες θα σκεφτήκαν πολλοί. Βέβαια, σε άλλες χώρες δεν υπάρχει αυτός ο ιδιότυπος και συχνά αθέμιτος προς τον απλό οδοντίατρο ανταγωνισμός, καθώς τα μέλη ΔΕΠ απασχολούνται αποκλειστικά στο πανεπιστήμιο και όχι και ως ιδιώτες.

Υ.Γ.: Μέσα σε όλα αυτά δε θα μπορούσε να λείψει και το ανέκδοτο. Μετά από πολλές μέρες και ώρες συνεδριάσεων, η λύση που βρέθηκε από τους καθηγητές για τον διαχωρισμό των φοιτητών του 5ου έτους σε δύο τμήματα κανονίζει την μια μέρα να κάνουν μάθημα οι 16 φοιτητές που πέρασαν στην ΚΣΑΑ και την άλλη μέρα όλοι οι υπόλοιποι. Και οι 80 εναπομείναντες, σε φροντιστήριο. Τέλειο;

~ από eakodent στο 2 Οκτωβρίου, 2014.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: